Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

01. 02. 2023. 09:54   >>  09:49

ZA 2022. GODINU

Šturanović dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore

Na predlog Vijeća Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore docent dr Petar Šturanović dobitnik je priznanja za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore za 2022. godinu. Nagradu mu je uručio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG, krajem protekle godine.

Kako navode iz UCG, Šturanović se na naučnom planu profilisao na različitim poljima pravno teorijskih i pozitivno pravnih disciplina čime je pokazao kreativnost i interdisciplinarnost koja karakteriše njegov naučnoistraživački rad.

"U tom kontekstu, njegova naučnoistraživačka aktivnost kroz objavljivanje naučnih radova u časopisima indeksiranim u referentnim međunarodnim bazama doprinijela je većoj međunarodnoj prepoznatljivosti, koja se ogleda u citiranosti i uticaju, ali i rangiranju Pravnog fakulteta i Univerziteta Crne Gore. U posljednje četiri godine objavio je tri rada na SSCl/AHCI listi (Web of Science/Social Sciences Citation Index & Arts and Humanities Citation Index), od kojih je ove godine objavio članak u američkom časopisu prestižnog izdavača SAGE Publishing, i rad na SCOPUS listi. Među njegovim značajnijim radovima, izdvaja se i monografija „Zakonodavna nadležnost skupštine u savremenom parlamentarnom sistemu“, kao i članci u međunarodnim bazama Web of Science/Social Sciences Citation Index & Arts and Humanities Citation Index i SCOPUS", navode iz UCG.

Kontinuiran naučnoistraživački rad učinio je, kako su kazali, da Šturanović bude prvi docent na Pravnom fakultetu UCG koji je ispunio propisane uslove (u pogledu objavljenih radova na SSCI & AHCI listi) da bude mentor kandidatima na doktorskim studijama.

"U 2022. godini bio je i član međunarodnog naučnog odbora konferencije Peace and Law — European Peace Agreements in the Broader Social Context, u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Potsdamu (Njemačka) i Pravnog fakulteta Univerziteta u Szegedu (Mađarska), koja se održala u Novom Sadu. Autor je članaka u Leksikonu diplomatije Crne Gore, objavljenom 2022. godine, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a takođe je jedan od autora članaka u Leksikonu crnogorskih dinastija CANU. Učesnik je više međunarodnih i nacionalnih naučnih projekata kojih je nosilac Univerzitet Crne Gore, ali i šira naučna zajednica. Učesnik je domaćih i međunarodnih naučnih skupova i konferencija", navode iz UCG.

Dr Šturanović je u akademsko zvanje docent za pravnoteorijsku oblast na Pravnom fakultetu UCG izabran 2019. godine, a izvodi nastavu na predmetima Opšta teorija prava, Evropska ustavnost, Parlamentarizam i parlamentarno pravo. Oblasti naučnog istraživanja su mu ustavni sistem, parlamentarizam, politički sistem, politička filozofija.

Rukovodilac je četiri studijska programa na master studijama na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a kao autor smjernica za izradu prijave teme i pisanje master rada i kroz intenzivan i kontinuiran individualni rad sa studentima dao je značajan doprinos kvalitetu master radova i adaptaciji naših studenata na novi režim studija, ali i svojevrsnom uvođenju studenata u proces istraživanja.

Član je Odbora za normativno-pravne poslove Univerziteta Crne Gore i Uređivačkog odbora Zbornika Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније