Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

26. 01. 2023. 16:52 >> 16:49
3

ŽELIMIR RADINOVIĆ

Bivši direktor Uprave za željeznice zbog zloupotreba prijavljuje MKI i Upravu za ljudske resurse

Diplomirani saobraćajni inženjer Želimir Radinović najavio je prijavu protiv rukovodstva Uprave za ljudske resurse i Ministarstva za kapitalne investicije (MKI) zbog nezakonitosti tokom konkursa za direktora Uprave za željeznice Crne Gore. Radinović je jedno vrijeme bio vršilac dužnosti direktora Uprave za željeznice Crne Gore, a ističe da su čelnici u MKI i Upravi za ljudske resurse zloupotrijebili položaj skrivajući informaciju da konkurs nije realizovan, odnosno da je još u toku, te po zakonu nije bilo moguće predlaganje kandidata za vršioca dužnosti direktora Uprave za željeznice. Radinović je tekst prijave dostavio Portalu RTCG, uz objašnjenje da će sjutra biti zvanično predata Specijalnom državnom tužilaštvu.

Radinović je SDT-u pripremio informaciju o slučaju javnog konkursa za imenovanje direktora Uprave za željeznice, te određivanje vršioca dužnosti direktora Uprave za željeznice. Navodi da se svjesno i planski sprovodi sa jedne strane opstrukcija javnog konkursa a sa druge strane nezakonito nametanje kandidata Bošnjačke stranke Jašara Ćatovića. 

"U tom postupku smatram da su svjesno i sa predumišljajem odgovorna lica u Upravi za kadrove a podstreknuta od strane Ministarstva kapitalnih investicija, počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, sa ciljem opstruiranja javnog konkursa i sa ciljem dovođenja za direktora pomenutog organa kadra Bošnjačke stranke. Ovim je i pomenuto ministarstvo dovelo u zabludu Vladu, skrivajući informaciju da se pomenuti konkurs nije realizovao, odnosno da je još u toku, te po zakonu nije bilo moguće predlaganje kandidata za vršioca dužnosti direktora", naglasio je Radinović. 

On je objasnio da je 11. aprila 2022. godine tadašnji ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić donio odluku o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta "direktor Uprave za željeznice", na osnovu kojeg je Uprava za kadrove kao nadležni organ, objavila javni konkurs i formirala Listu kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa.

"U međuvremenu, zbog promjena u Vladi Crne Gore, imenovan je za ministra kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i od tog trenutka počinje opstrukcija predmetnog konkursa. Naime, provjera sposobnosti kandidata je zakazivana dva puta (14. juna 2022. godine i 14. novembra 2022.godine) i odlagana, te provjera sposobnosti kandidata nije održana do dana pisanja ove informacije – prijave. U ovom poslu "opstrukcije“ učestvovala je i Dragana Lukšić koja je bila Direktorica direktorata za željeznički saobraćaj, jer je ona morala znati da je ovakav postupak ministra i sekretara ministarstva nezakonit. Na moje pitanje upućeno Vladani Miranović koja je bila zadužena za ovaj konkurs ispred Uprave za kadrove, sada ljudskih resursa, zašto se odlaže konkurs, odgovorila je da 'kao' nema ko da me ispituje ispred ministarstva. U drugom slučaju odlaganja rečeno mi je da ne zna razlog zbog kojeg je ministarstvo odložilo postupak", navodi se u prijavi. 

Po mišljenju Radinovića, odgovorna lica iz Uprave za kadrove, a podstreknuti od ministra Ervina Ibrahimovića, su nevršenjem svoje službene dužnosti kandidatima sa javnog konkursa teže povrijedili prava a moguće i u sticaju sa zloupotrebom službene dužnosti počinili krivično djelo "povreda ravnopravnosti u zapošljavanju".

"Svjestan sam da je u konkretnom slučaju moguće tražiti i sudsku zaštitu, ali smatram da u navedenim radnjama postoje elementi krivice, koje je potrebno ispitati kao bi se ovakve pojave sprečavale bar u državnoj upravi", konstatovao je Radinović. 

Radinović je za Portal RTCG rekao kako se jasno može pokazati kako pojedini "ministri u dosluhu sa Upravom za kadrove biraju partijske kadrove a u ovom slučaju neznalice".

"Uprava za željeznice je uprava koja svojom sistematizacijom nema direktora i pomoćnika direktora sa diplomom iz društvenih nauka već isključivo iz oblasti inženjerstva, prevashodno saobraćajnog. Dolaskom na čelo ministarstva Ervina Ibrahimovića sve se mijenja. Kako je ovaj konkurs završen prije dolaska, napravljen mu je problem kako da eleminiše nepouzdane kadrove, jer ta mjesta pripadaju BS-u. Nije problem da se nekoj partiji dodijeli resor, problem je što ta partija nema kadrova iz ove oblasti, ali to 'kvadrat ministra' ne interesuje jer je obećao svojim partijskim vojnicima. Interesantno je kako se pojedinci iz ministarstva koji vrše funkcije u direktoratima brzo prilagođavaju samo da bi opstali na toj funkciji", poručio je Radinović.

Kako je izjavio, to je slučaj sa Draganom Lukšić koja je bila direktorica Direktorata za željeznicu, "zavšila je strukovni fakultet za željeznicu a Saobraćajni fakultet je gledala samo iz tramvaja kao i neke njene kolege sa saobraćajnog iz Berana, sada iz Budve".

"Ako takvi kadrovi mogu da budu na visokim funkcijama onda se ne pitajte zašto je sistem željeznice takav kakav je. Uvijek sam govorio da se znanje u Crnoj Gori ne cijeni, važno je samo da se klima glavom. Promjenom režima nadao sam se da je to vrijeme iza nas, nije nažalost. Za samo šest mjeseci dok sam bio vršilac dužnosti direktora Uprave za željeznice odradili smo više nego prethodni tim za deset godina. Sve probleme smo sagledali, odabran je kadar koji će uz mene unaprijediti rad. Radi se o Miloradu Nikiću, dipl.ing saobraćaja i Senadu Bakoviću, dipl.ing saobraćaja.  Obilaskom četiri opštine Bar, Nikšić,Podgorica i Danilovgrad započeli smo uklanjanje problema pješačkih prelaza, da nije došlo do smjene 42. vlade sada bi imali turistički voz sličan onome koji vozi Šarganskom osmicom a sve u dogovoru sa bivšim ministrom Milatovićem. Napravili smo idejni projekat za rješavanje problema putnog prelaza u Virpazaru, sa četri firme studiju slučaja za Hucke-Pack na željeznici (prevoz šlepera na platformi) kako bi se izbjegle gužve u Baru", rekao je Radinović. 

Pojašnjava da su sa Opštinom Bar sklopili ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat, a tu su i Uprava, Montekargo i privatni operater.

"Kvadrat ministar Ibrahimović ima svoju viziju kako pozapošljavati svoje kadrove, u saznanju sam da je pedesetak konkursa i oglasa realizovao, kako mi javljaju iz Ministarstva kapitalnih investicija, tamo vlada haos. Ne znam kako ima obraza da sjedi u Vladi, za koju nije glasao nego vjerovatno je obećao još svojih kadrova po dubini, visini i širini", tvrdi Radinović. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније