Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 01. 2023. 21:32 >> 21:36
7

MITROPOLIT JOANIKIJE

"Nisam se sretao sa Đukanovićem, nije bio zainteresovan, a nisam ni ja"

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije kazao je da do sada nije imao susrete sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, i istakao da sveštenstvo i vjernici Srpske pravoslavne crkve nijesu privilegovani, a da je želja crkve da se država prema svima odnosi jednako. Smatra da postoji odvojenost crkve i države u Crnoj Gori, ali da je neophodna međusobna saradnja i komunikacija.

"Nisam imao susret sa Milom Đukanovićem, niti je on bio zainteresovan, a nisam ni ja. Ne želim nikom nikakvo zlo. Čovjek je predsjednik države i jedne jake partije, to moramo uvažiti. Kao i godine provedene na vlasti. Ipak, mislim da je vrijeme da ode sa funkcije“, rekao je Joanikije.

Đukanović je stupio u kontakt sa njim preko Belvedera, kazao je Joanikije. 

Istakao je "da se tu pojavio kao vođa pokreta koji je trebalo da sruši Mitropoliju".

Prema njegovim riječima, iznenadili su ga i povrijedili potezi bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića.

"Filip Vujanović je obrazovan pravnik, intelektualac, i dobar čovjek, zato me iznenadilo, negdje i povrijedilo, to što je dao podršku onom nakaradnom Zakonu. On je kao čovjek vlasti i poslušnik Đukanovića dao političku izjavu, koja je imala težinu, budući da je poznat kao dobar pravnik. Iznenadilo me je kada je toliko podrivao priču o Temeljnmom ugovoru, da je to bilo nepristojno“, poručio je Joanikije.

Smatra da je govor mržnje kada pojedini mediji i dio javnosti nazivaju SPC Crkvom Srbije.

Ističe da je "SPC jedna institucija, jedinstvenu cjelina koja djeluje na cijelom prostoru svoje jurisdikcije, i ne treba da se da krivotvori njeno ime".

„To je u suštini govor mržnje, kada se neko zove drugim imenom. Na taj način žele da protumače da smo neka politčka organizacija. Ne mora niko da nas voli, ali normalan čovjek bi trebao da uvažava naše vjekovno postojanje“, kazao je mitropolit za Televiziju Adria.

Istakao je da država i crkva u Crnoj Gori, jesu i nisu odvojeni.

"To je malo dvosmisleno, šta znači odvojenost. To bi trebalo da znači da se svako bavi svojim poslom iz svoje nadležnosti. Kako god okrenemo, bavimo se istim narodom. Građani koji se izjašnjavaju kao vjernici, jesu i građani. U tom smislu potrebna je saradnja. Dobro je što imamo Zakon o slobodi vjeroispovijesti gdje crkva i država, uvažavajući jedna drugu, uspostvaljaju zvaničnu komunikaciju i saradnju, poštovanjem odvojenosti. Uostalom bavimo se istim narodom, i trebalo bi da imamo saradnju“, kazao je mitropolit.

Joanikije smatra da će žalba podnesena Ustavnom sudu povodom potpisivanja Temeljnog ugovora biti odbačena.

"Mi se nijesmo aposlutno miješali u kadrvosku politiku. Bilo je nešto oko premijera Krivokapića, jeste da je bila komunikacija prije osnivanja te Vlada. Nama je bio interes da se osnuje Vlada. Ko je bio mandatar, izabran je. Premijer Krivokapić kao hrišćanin i to je isticao, da hoće u Vladi hrišćane, ljude od struke i autoritet, ali se mi nijesmo miješali“, rekao je on.

Istakao je da je ta „Vlada kako je radila tako je i prošla“.

Sveštenstvo i vjernici SPC nijesu, navodi on, privilegovani, ali je želja crkve da država prema svima odnosi jednako.

"Ne možemo reći da je SPC diskriminasana, ali položaj nije zadovoljavajući. Vlada je nedavno uskratila igumanu manastira Dajbabe ulazak u zemlju. On je Rus, koji je tu 20 godina, izuzetan pastir, teolo. Zvanično obrazloženje zašto je protjeran nijesmo dobili, a nezvanično su nam rekli da se u toj crkvi okupljaju "svakakvi“ ljudi. Tog čovjeka ne interesuje politika, on je intelektualac, od duhovnih vrijednosti“, rekao je mitropolit i dodao da je Mitropolija podnijela žalbu.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније