Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

17. 12. 2022. 10:33 >> 10:30

U BRISELU

Univerzitet CG predstavljen kao novi član ULISEUS mreže

Univerzitet Crne Gore (UCG) predstavljen je juče kao novi član mreže evropskih univerziteta ULISEUS (ULYSSEUS), na svečanom sastanku u Briselu, koji je okupio predstavnike Evropske komisije, visokoškolskih institucija i ULISEUS mreže. Kao novi član ove mreže, uz prestižna imena sedam evropskih univerziteta, UCG će učestvovati u dostavljanju predloga projekta na sljedećem pozivu Erasmus plus programa 2023. za mreže evropskih univerziteta.

Kako je saopšteno iz UCG, na svečanom sastanku, rektor Vladimir Božović predstavio je Univerzitet kao najstariju i najsveobuhvatniju visokoškolsku instituciju koja je ujedno i središte naučnoistraživačkog, kulturno-umjetničkog i inovativnog stvaralaštva u Crnoj Gori.

"Očekujemo da će učlanjenje u prestižnu mrežu evropskih univerziteta pojačati međunarodnu konkurentnost i unaprijediti istraživački profil Univerziteta Crne Gore, koji je prepoznat u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, a i šire", kazao je Božović.

Ova saradnja, istakao je, ponudiće studentima i akademskom osoblju poboljšane mogućnosti za umrežavanje unutar Evrope, kao i za učešće u interdisciplinarnim istraživačkim projektima.

Pored Univerziteta Crne Gore, na svečanom sastanku, kao novi član predstavljen je i Univerzitet Minstera, iz Njemačke.

"ULISEUS mreža jedan je od konzorcijuma evropskih univerziteta koje je podržala Evropska komisija u težnji da, umreženi, postanu univerziteti budućnosti. ULISEUS mrežu predvodi Univerzitet u Sevilji, a mrežu čine i prestižni evropski univerziteti: Univerzitet u Đenovi (Italija), Univerzitet Azurna obala (Francuska), Tehnički univerzitet u Košicama (Slovačka), MCI preduzetnička škola (Austrija) i Univerzitet primijenjenih nauka Haaga-Helia (Finska). Mreža će omogućiti implementaciju međunarodnih istraživačkih i inovativnih projekata od velikog uticaja, veću mobilnost studenata, te realizaciju zajedničkih diploma i stažiranja u preduzećima", saopšteno je iz UCG. 

Rektor Univerziteta u Sevilji Migel Anhel Kastro, kako se navodi u saopštenju, pozdravio je nove članove ukazujući da oni ispunjavaju nadanja i očekivanja mreže te da je sljedeći korak konsolidovanje programa i aktivnosti. 

"Tokom boravka u Briselu, delegacija Univerziteta Crne Gore je učestvovala i na dva okrugla stola, na teme: 'Evropska strategija za univerzitete i Evropska nova agenda za inovacije: doprinos inicijative Evropski univerziteti' i 'Uloga univerziteta u regionalnim inovacijskim ekosistemima'", zaključuje se u saopštenju UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније