Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

29. 11. 2022. 11:11   >>  11:09 5

RMUŠ

"Dobro analizirati je li korisno da budemo dio Otvorenog Balkana"

Lidija Rmuš iz Privredne komore gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore ističe da treba dobro analizirati koliko je korisno da uđemo u Otvoreni Balkan, s obzirom na to da smo uvozno orjentisana zemlja i da ni do sada nijesmo imali mnogo zaštitnih mjera za domaće proizvode.

Kako je naglasila treba dobro analizirati situaciju, jer ne znamo koliko to može ugroziti našu poljoprivrednu proizvodnju.

Ističe da je 52 miliona eura u agrobudžetu malo i da za taj dio privrede treba izdvojiti znatno više da bi bilo rezultata.

"Iz budžeta je to 1,5 ili 1,7 odsto za poljoprovredu što je jako malo, u regionu se ti procenti kreću do 5 odsto i onda daju rezultat. Te subvencije nijesu bačene pare, već investicije, jer poljoprivrednik stvara proizvod i to utiče na bruto društveni proizvod. Imamo maćehinski odnos prema poljoprivredi i zbog toga imamo ovoliko problema i nestašice hrane koju moramo da uvozimo, umjesto da površine koje imamo iskoristimo kroz mjere agrobudžeta", kaže Rmuš.

Napominje da su IPARD programi EU jako dobra sredstva. Prošlim IPARD-om država je dobila oko 39 miliona, ali je isplaćeno samo nekih 11.

"Spori su procesi usvajanja tih sredstava, poljoprivrednici imaju probleme, jer treba uraditi biznis plan, a najveći problem je što mora da obezbijedi puna sredstva za investiciju, pa tek onda da vrši povrat sredstava, a to malo koji proizvođač može. Poljoprivrednici moraju da pripreme dosta dokumentacije i ne mogu da se snađu. A dosta dokumentacije je potrebno, jer su kontrole EU jako rigidne i ako otkriju da nešto nijeste uradili, onda su vrlo strogi. Postoje pomaci, pa sada imamo fazne isplate ili isplate avansa", kaže Rmuš.

Smatra da država treba da skrene pažnju EU da se ova procedura pojednostavi, jer smo mala zemlja koja teško može da ispoštuje ta pravila. Očekuje da u 2023. kroz IPARD 3 bude uloženo u poljoprivredu oko 63 miliona eura i, kako kaže, to treba iskoristiti.

Rmuš objašnjava da zavisimo do uvoza, i od globalnih kretanja cijena, ali da smo, ipak, uspjeli da izbjegnemo nestašice hrane.

"U narednom periodu postoji bojazan za pšenicu i kukuruz zbog lošeg roda kod svjetskih proizvođača, pa može doći do povećanja cijene brašna i stočne hrane. Predložili smo da država u tom slučaju obavezno reaguje", ističe ona.

Uvoz svih namirnica se, dodaje, poveća tokom ljetnje sezone, a ove godine je izdvojeno više novca nego prošle, ali nije količinski povećan uvoz, već je na to uticalo povećanje cijena na globalnom tržištu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније