Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

26. 11. 2022. 14:07 >> 14:41

ISTRAŽIVANjE OEBS-A

Vag: Snažan javni servis može unaprijediti društvenu koheziju

Misija OEBS-a u Crnoj Gori objavila je juče drugo istraživanje o snazi brenda RTCG, šest mjeseci nakon prvog, koje kako navode u OEBS-u, otkriva da je RTCG i dalje druga najgledanija TV stanica u Crnoj Gori, a sada se doživljava kao nezavisnija. Komentarišući istraživanje, šefica Misije OEBS-a Dominik Vag kazala je da RTCG ima specifičnu i jedinstvenu ulogu u crnogorskom medijskom okruženju.

U prethodnom junskom istraživanju svaki četvrti građanin smatrao je da je RTCG TV stanica koja je pod jakim političkim uticajem, dok najnoviji rezultati pokazuju da je ova percepcija pala sa 24,9% na 8,9%, navodi OEBS.

“Uz to, percepcija da je RTCG TV stanica koja „pokazuje samo jednu stranu“ pala je sa 16,2% na 9,3%. Percepcija objektivnosti porasla je sa 13,4% na 17,4% i trenutno zauzima prvo mjesto. Oko 24% građana svakodnevno prati RTCG. Većina građana i dalje smatra RTCG sinonimom za pojam „televizija“, navodi OEBS.

To su neki od ključnih nalaza drugog istraživanja o snazi brenda RTCG, koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela Agencija Damar.

Prvo istraživanje o brendu RTCG, realizovano u junu, mjerilo je svijest o brendu RTCG i percepciju javnosti o njegovim programima. Novo istraživanje, kako ističu, predstavlja drugi pregled stanja nakon primjene nove uređivačke politike. U periodu od šest mjeseci, drugo istraživanje je ispitalo napredak u svijesti o brendu RTCG, obuhvativši 1.009 građana.

Komentarišući istraživanje, šefica Misije OEBS-aDominik Vag kazala je da RTCG kao javni servis u državi, ima mandat da proizvodi i emituje radio i televizijske programe od značaja za građane i da bude odgovoran prema javnosti.

“Misija vjeruje da snažan javni servis, koji proizvodi kvalitetan javni interes i informativni sadržaj, koji odražava različitost gledišta, može u velikoj mjeri doprinijeti unaprjeđenju društvene kohezije, posebno kroz edukativne i kulturne programe dostupne svima i promociju crnogorskog nasljeđa“, kazala je ambasadorka Vag.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je da su najnoviji podaci izuzetan podsticaj i najbolja poruka za Dan RTCG-a.

„Na prvom mjestu smo prema potrebama i navikama gledalaca. Rastu kriterijumi prepoznatljivosti i razumijevanja, jedinstvenosti, percepciji popularnosti i kvalitetu našeg programa. Od juna je zabilježen rast povjerenja od 8% u tačnost i objektivnost informacija koje se mogu čuti na TVCG, a ključno je da nas 27% povjerenja usmjerava na lidersku poziciju kao javnog medija čija je to i misija“, kazao je direktor Raonić.

Misija podržava RTCG od 2006. godine, a poručuju da će nastaviti sa pružanjem podrške, kako u izradi strategija digitalizacije i razvoja i povezanih akcionih planova, tako i kroz prilagođene obuke, u skladu sa mandatom RTCG kao javnog servisa i obavezama OEBS-a u pogledu slobode informisanja.

Rezultate istraživanja snage brenda RTCG možete pogledati na OVOM LINKU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније