Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

25. 11. 2022. 10:01   >>  10:05 2

ISTRAŽIVANjE DAMAR PLUS I OEBS

TVCG u vrhu, sve veći broj posjeta Portalu, Radio sve popularniji

Radio i Televizija Crne Gore (RTCG) zauzima prvo mjesto po učestalosti i omiljenosti kod građana Crne Gore, pokazali su podaci Agencije za istraživanje javnog mnjenja Damar plus. Po tim podacima, Televizija Crne Gore (TVCG) i TV Vijesti dijele prvo mjesto sa 27 odsto povjerenja. Istraživanje je sprovedeno uz podršku OEBS-a, a pokazuje snažan rast RTCG na svim nivoima.

Drugo istraživanje snage brenda RTCG sprovedeno je od agencije Damara plus tokom novembra.

Uz to, sprovedeno je šest mjeseci nakon prvobitne ankete, a sve radi utvrđivanja stepena uspjeha promjena izvršenih nakon primarnog istraživanja i provjere da li su promjene ispunile potrebe i očekivanja Nacionalnog javnog servisa.

Novo istraživanje pokazalo je da je RTCG i dalje za većinu građana sinonim i pojam za televiziju.

Važno je reći i da je Evropska komisija u nedavnom izvještaju ukazala da RTCG bilježi napredak.

Po novim podacima iz ankete Damar plus, 24 odsto građana prati RTCG na dnevnom nivou. U poređenju s drugim TV stanicama, RTCG je po svim parametrima druga po učestalosti gledanosti na prostoru Crne Gore.

"Međutim, kada direktno pitamo ispitanike, RTCG zauzima prvo mjesto po učestalosti i omiljenosti kod građana Crne Gore", pokazalo je istraživanje.

Nastavlja se trend povećanja procenta građana koji više gledaju TVCG, a smanjenja procenta onih koji manje gledaju naš TV program.

Od juna -  kada je pomenuta agencija uradila prošlo istraživanje -  došlo je do povećanja povjerenja od osam procentnih poena u tačnost i objektivnost informacija koje se mogu čuti na TVCG.

"Kao i u slučaju prvog istraživanja, i drugo po redu nacionalno sveobuhvatno istraživanje je za primarni cilj imalo dobijanje relevantnih informacija o tome kakva je svijest javnosti o brendu RTCG i percepcija o njegovom programu", objasnili su iz agencije.

U prethodnom istraživanju svaki četvrti građanin smatrao je da je TVCG stanica koja je pod snažnim političkim uticajem.

"Ova percepcija je doživjela najveću promjenu i pala je sa 24,9 odsto na 8,9 odsto. Dodatno, percepcija da je RTCG TV stanica koja 'prikazuje samo jednu stranu' pala je sa 16,2 odsto na 9,3 odsto. Konačno, percepcija objektivnosti je porasla sa 13,4 odsto na 17,4 odsto i trenutno zauzima prvo mjesto", pokazuju podaci.

Nastavlja se trend povećanja procenta građana koji primjećuju promjene na bolje u programu TVCG.

"Na ključno pitanje, u koju TV stanicu imate najviše povjerenja, TV Vijesti i TVCG sada dijele prvo mjesto sa 27 odsto povjerenja", saopštili su iz Damara plus. 

Sve više građana prati Parlamentarni kanal

U odnosnu na junsko istraživanje, procenat građana koji uopšte ne prate Parlamentarni kanal je pao za osam procentnih poena.

Od ljeta, kumulativni procenat građana koji smatraju da je gledanje Parlamentarnog kanala povećalo njihovo znanje o funkcionisanju parlamenta se povećao sa 43 odsto na 54 odsto.

Povećan broj građana koji više puta nedjeljno slušaju Radio CG 

U odnosu na junsko istraživanje, smanjen je procenat građana koji ne slušaju Radio Crne Gore, a povećan broj građana koji slušaju ovaj medij više puta nedjeljno.

Radio Crne Gore je i dalje na petom mjestu po slušanosti i omiljenosti kod građana Crne Gore.

Intenzitet posjeta Portalu RTCG u porastu

Intenzitet posjeta Portalu RTCG je u porastu prema svim parametrima u odnosu na junsko istraživanje.

Portal RTCG-a nalazi se na trećem mjestu sa 14 odsto povjerenja građana Crne Gore. Ovo predstavlja povećanje od tri procentna poena u odnosu na junsko istraživanje.

"Ovo istraživanje je sprovedeno šest mjeseci nakon prvobitnog, a sve u cilju, kako navode, utvrđivanja stepena uspjeha promjena izvršenih nakon primarnog istraživanja, kao i provjere da li su te promjene ispunile potrebe i očekivanja Nacionalnog javnog servisa", kazali su iz Damara plus.

Istraživanje je sprovedeno po usklađivanju metodologije ispitivanja javnog mnjenja sa predstavnicima donatora i RTCG-a na uzorku od 1.009 građana.

"Sve aktivnosti tokom istraživanja sprovedene su u okviru projekta 'Jačanje kapaciteta u medijskom pejzažu u Crnoj Gori', u sklopu kojeg Misija OEBS-a u Crnoj Gori (Misija) podržava Nacionalni javni servis i druge medijske kuće", saopštili su iz agencije.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније