Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

23. 11. 2022. 15:20 >> 16:19

UPRAVA O ENERGENTIMA ZA GRIJANjE ŠKOLA

Nabavka kasni zbog loših zakona, rebalansa i sajber napada

U Upravi za katastar i državnu imovinu ističu da ta ustanova uprkos, odgovorno i posvećeno radi na poslovima iz svoje nadležnosti, pa tako i u postupku nabavke energenata za vaspitno obrazovne ustanove. Problemi su nastali zbog lošeg planiranja sredstava od strane Ministarstva prosvjete, ali otežavajuće okolnosti su bile i rebalans budžeta, kao i sajber napadi koji su usporili proceduru. Poseban problem su i loša zakonska rješenja.

Kako naglašavaju u saopštenju, krajem 2021. godine Uprava za katastar i državnu imovinu sprovela je postupak javne nabavke energenata za potrebe državnih organa, među kojima je i Ministarstvo prosvjete i ugovor za predmetnu nabavku je zaključen 3. decembra na period od godinu dana, a Ministarstvo prosvjete se već poslije tri mjeseca obratilo tražeći aneks ugovora zbog utrošenih količina i sredstava po predmetnom ugovoru.

"Ministarstvo prosvjete loše je planiralo svoje potrebe na godišnjem nivou, pa je Ministarstvo finansija obezbijedilo nedovoljna sredstva za period od godinu dana. Uprava je pokrenula postupak nabavke poštujući sve procedure i rokove u skladu sa Zakonom, a na osnovu sredstava obezbijeđenih u budžetu i nije dužna da se stara o tome da li neka institucija ima dovoljno sredstava", ističe direktor Uprave Koča Đurišić.

Objašnjava da su u tekućoj godini otežavajuće okolnosti prilikom sprovođenja centralizovanih javnih nabavki bile i tehnički rebalans budžeta zbog kojeg su određene institucije razdvojene, čime su i sredstva istih razdvojena, a nakon toga uslijedio je i rebalans budžeta kojim su opredijeljena sredstva promijenjena.

"To nas je dovelo u situaciju da nanovo moramo prikupiti podatke od svih institucija i uraditi izmjene plana javnih nabavki koje su iziskivale određene rokove. Dodatno otežavajuća okolnost je bio sajber napad koji je paralisao portal javnih nabavki CEJN na kojem se jedino po zakonu mogu objavljivati tenderi, koji je proradio tek nakon gotovo dva mjeseca, kao i paralisanje službenih mejlova koji još nijesu u funkciji", naglašava Đurišić.

Kako bi prevazišli sve probleme koji su se javili u prethodnom periodu i u najkraćem roku sproveli postupak za nabavku energenata, kako dodaje, u dogovoru sa Ministarstvom finansija Uprava je inicirala da Vlada donese zaključak za sprovođenje hitnog pregovaračkog postupka.

"Ovaj postupak je u završnoj fazi, a Uprava je preduzela sve neophodne korake u skladu sa zakonom i završila svoj dio posla. U ovom trenutku sve zavisi isključivo od ponuđača koji još uvijek nije dostavio obaveznu dokumentaciju potrebnu za zaključenje ugovora, iako je otvaranje ponuda završeno prije 11 dana", kaže Đurišić.

Glavni problemi centralizovanih javnih nabavki, između ostalog, kako ističe, se ogledaju u nekoliko činjenica, a to je loše planiranje sredstava od strane državnih organa za čije potrebe se raspisuju tenderi; nedovoljno obezbijeđena sredstva u budžetu za nabavku određenih roba i usluga; neažurno dostavljanje potreba od strane državnih organa Upravi za katastar i državnu imovinu.

"Poseban akcenat moramo staviti na neefikasnu zakonsku regulativu koja uređuje ovu oblast. Da zaključimo da Uprava za katastar i državnu imovinu, uprkos lošim zakonskim rješenjima, odgovorno i posvećeno radi na poslovima iz svoje nadležnosti u prilog čemu govore i do sad postignuti rezultati, a sve u skladu sa osnovnim načelima Zakona o javnim nabavkama, kao što su transparentnost, ravnopravnost i sloboda, zabrana diskriminacije, ali i ekonomičnost, efikasnost i efektivnost upotrebe javnih sredstava", zaključuje direktor Uprave za katasta i državnu imovinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније