Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

21. 11. 2022. 20:35 >> 21:15
1

HOĆE LI BITI NOVCA ZA SVE?

Politika "pojela" ekonomiju, najradikalniji zahtjevi zaposlenih

Tema večerašnje emisije "Naglas": Povećanje plata u javnom sektoru - da li će biti novca za sve? Gosti Marije Marković su Zdenka Popović, Marko Sošić, Nenad Rakočević i Miodrag Bujišić.

Članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Zdenka Popović, ocijenila je da je politika "pojela" ekonomiju.

"Stava sam da ekonomiju treba da vode vanstranačke ličnosti, koje prate trendove i kako bi se stekli uslovu da u budžetu imamo prihoda za sva davanja. Nažalost, mi to nemamo. Imamo, po meni neracionalan budžet", kazala je Popović u emisiji "Naglas".

Dodala je da budžet ne prati nijedan zakon koji bi označavao povećanje prihoda. 

"Imamo veliko povećanje službenih putovanja, troškove goriva, reprezentacija, što je neshvatljivo... Pitanje je šta će se dešavati tokom ove godine, a tek naredne..."

Ocijenila je i da je inflacija "pojela" svu zaradu.

Marko Sošić iz Instituta Alternativa kazao je da je u redu da imamo povećanje zarada, ali da to treba da bude praćeno nekom vrstom optimatizacije.

"Obično se sjete prosvjete i zdravstva, neke druge profesije nemaju predstavnike u parlamentu, tako da je ta vrsta nepravednog odnosa dovodi do disbalansa sa drugim kategorijama", rekao je Sošić.

On je za TVCG ocijenio da su ove godine najradikalniji zahtjevi zaposlenih, ali i da su smanjene opcije za kompromis. 

Za nesistemske izmjene Zakona o zaradama, kako ističe, najviše krivi poslanike u Parlamentu. 

Predstavnik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević, saopštio je da je nezadovoljstvo ogromno.

"Novcem sve počinje i završava se. U BiH su, na primjer, plate u javnoj upravi veće za 200 eura nego kod nas. Sada se kod nas traže nova uvećanja, što je legitimno", kazao je Rakočević, između ostalog. 

Dodao je da ne traže samo uvećanje zarada, već da se koeficijenti izjednače sa onima u zdravstvu i prosvjeti. 

Očekuju, kako je rekao, bitno uvećanje zarada.

"Naše zarade počinju od 225 eura. Nezamislivo je da zapsoleni rade po 10-15 godina, po određenim ugovorima, pa se pravi situacija da primaju platu od 225 eura...", navodi Rakočević.

Miodrag Bujišić iz Sindikata Univerziteta Crne Gore saopštio je da je samo 456 zaposlenih na UCG obuhvaćeno izmjenama.

"Mišljenja sam da se stvorila misao da se svima na Univerzitetu povećala zarada, međutim nije. Veliki je problem u odnosu osnovnih zarada", rekao je Bujišić u emsisiji "Naglas". 

Dodao je da su ovim izmjenama zakona "izvučena" određena zanimanja, a da su ostali na kolektivnim pregovaranjima.

"Moje mišljenje je da i ljekari i profesori moraju imati veće zarade, ali moramo da pratimo odnos u društvu, u kontekstu svih zarada...", dodao je Bujišić.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније