Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

09. 11. 2022. 12:10 >> 12:13

JOVANOVIĆ U BUKUREŠTU

Uputstva VDT-a daju doprinos ujednačenom sprovođenju zakona

Davanjem uputstava opšteg karaktera koje daje vrhovni državni tužilac daje se doprinos ujednačenom sprovođenju zakona, kazala je v.d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović.

Jovanović je to kazala na Forumu generalnih tužilaca balkanskih država koji se održava u Bukureštu, od 8. do 10. novembra.

Tema Foruma je "Kontrolna ovlašćenja generalnih tužilaca – bitna uloga u ujednačenom sprovođenju zakona i zaštiti javnog interesa".

Kako se navodi u saopštenju, Jovanović je upoznala učesnike sa strukturom Državnog tužilaštva u Crnoj Gori, kako bi imali jasniju sliku o načinu na koji funkcioniše naša državnotužilačka organizacija.

Ona je pojasnila da je u skladu sa našim zakonom, državni tužilac nezavistan u radu i donošenju odluke u konkretnom predmetu.

"Radi jedinstvene primjene zakona propisana je mogućnost davanja obaveznih uputstava za rad, koja mogu biti opšteg karaktera ili uputstva za postupanje u konkretnom predmetu", navela je ona.

Istakla je da uputstvo opšteg karaktera daje vrhovni državni tužilac, dok uputstvo za postupanje u konkretnim predmetima daju rukovodioci tužilaštava, za tužioce u tužilaštvima kojima oni rukovode.

Davanjem ovakvih uputstava opšteg karaktera, smatra Jovanović, daje se doprinos upravo ujednačenom sprovođenju zakona.

"Učesnici skupa razmijenili su međusobna iskustva i praksu, te razmotrili mogućnost za njihovu primjenu u državama iz kojih dolaze. Izrazili su spremnost da daju svoj konkretan doprinos kada je u pitanju unapređenje regionalne saradnje", zaključuje se u saopštenju VDT-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније