Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 01. 2024. 17:38 >> 17:44
6

SKUPŠTINA

Milorad Marković novi vrhovni državni tužilac

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su danas Milorada Markovića za novog vrhovnog državnog tužioca (VDT). Osim Markovića, kandidati su bili Maja Jovanović i Suzana Mugoša. Ukupno je glasalo 74 poslanika. Za Maju Jovanović nije glasao niko, za Suzanu Mugošu je glasalo 13 poslanika a za Milorada-Miška Markovića 61 poslanik.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je da parlament nastavlja da isporučuje rezultate na evropskom putu. 

Vrhovno državno tužilaštvo u VD stanju je otkad je Ivici Stankoviću istekao mandat prije pet godina. Stanković je 7. oktobra 2019. godine imenovan za v.d. vrhovnog tužioca, kasnije su v.d VDT-a bili i drugi tužioci, a nijedan od konkursa i pokušaja nije doveo do izbora novog vrhovnog tužioca u punom mandatu dvotrećinskom većinom poslanika, odnosno tropetinskom u drugom krugu.

Sve do danas, kada je VDT u punom mandatu postao Milorad Marković.

Milorad Marković magistar je pravnih nauka, sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi.

Radio je na Pravnom fakultetu u Podgorici ali i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, AIRE centra i UNDP-a. 

Rasprava u parlamentu krenula je oko 14 časova, a glasanje je počelo u 17.15 časova. 

"Marković ispunjava sve uslove za izbor"

Podršku izboru Markovića iskazala je i Slađana Kaluđerović iz SNP-a. 

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin kazao je da ta partija podržava izbor Markovića.

"Ispunjava sve uslove, a mi se zalažemo za snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazao je Dobričanin.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da novi vrhovni tužilac treba da uzme u ruke predmete o "Prvom milionu", aferi "Telekom", Zoranu Lazoviću, Do Kvonu, ubistvu Duška Jovanovića...

"Neka saopšti javnosti ishod. Završni udarac ruke pravde biće jak, ali biće blagosloven", izjavio je Abazović. 

Navodi da nema potrebe da se brine je li materijal sa Skaj aplikacije kompromitovan u Crnoj Gori, jer Europol ima sav materijal sa Skaj aplikacije. 

"Tu je sav materijal, i oni koji su privrženi vladavini prava ne treba da brinu a oni drugi treba da brinu", kazao je Abazović. 

Eraković: Dragović da se izvini Huteru

Jevto Eraković kaže da je DPS odlučio da podrži Suzanu Mugošu. 

"Mislim da će svi zaista sa stručnog stanovišta moći da se saglase da nije dobro da VDT bude neko ko nije proveo dan u sudnici", rekao je Eraković. 

On je naveo da su poslanici te stranke izašli jer su vjerovali da je vrijeme nacionalnih prebrojavanja prošlo i da je iza nas vrijeme kada se gledalo ko je autohtoni građanin a ko ne. 

"A što se tiče budućnosti DPS-a, građani će to najbolje ocijeniti", kazao je Eraković, navodeći pritom da Dragović i PES treba da upute izvinjenje Huteru. 

Dragović: DPS ide u budućnost, van parlamenta

Prillikom javljanja poslanika PES-a Darka Dragovića, poslanici DPS napustili su plenarnu salu. 

"DPS ide u budućnost - van parlamenta", prokomentarisao je Dragović. 

DPS je ranije optužila Dragovića da je nedavno tokom polemike napao njihovog poslanika Oskara Hutera, tvrdeći da su "nacionalna prebrojavanja nasljeđe krvavih devedestih". Dragović je prije nekoliko dana tokom izlaganja kazao da Huter "ne može da ima istu emociju" kakvu ima on ili "ostali autohtoni Crnogorci prema borbi naših predaka za slobodu Crne Gore". 

Smailović: Potrebna deblokada pravosuđa, podrška Markoviću

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović rekao je da BS podržava izbor Markovića za novog vrhovnog državnog tužioca. 

"Imajući u vidu interes Crne Gore da što prije uđe u EU i potrenu deblokade pravosuđa, kao i izjave samog Markovića da će za njega rasvjetljavanje ratnih zločina biti jedan od prioriteta", kazao je Smailović. 

On je rekao da ako Marković ne bude ispunio ono što je najavio, treba da bude odgovoran i podnese ostavku. 

Podsjetio je da BS nije glasala za izvještaje o radu tužilaštva, jer pitanje ratnih zločina nije riješeno. 

Čapuni: Aktuelno stanje neodrživo

Poslanik Albanske alijanse Ilir Čapuni rekao je da će taj savez podržati izbor Markovića za VDT. 

"Aktuelno stanje u tužilaštviu je neodrživo", rekao je Čapuni. 

Samostalna poslanica Radinka Ćinćur rekla je da podržavaju izbor Markovića, ali da riječi hvale imaju i za rad Maje Jovanović. 

"Crna Gora sazrijeva kao društvo", kazala je Ćinćur. 

Predstavnik Albanskog foruma Nikola Camaj rekao je da će, kao što su i ranije najavili, podržati izbor Markovića za vrhovnog državnog tužioca. 

"Mi smatramo da treba vratiti u fokus neke starije slučajeve, popit "Orlovog leta", i ispitati zloupotrebe državnih organa", kazao je Camaj.  

Zirojević: Prioritet da budu ratni zločini

Poslanik SD Crne Gore Nikola Zirojević rekao je da će oni podržati izbor Markovića za vrhovnog državnog tužioca. 

"Cijeneći da je to u interesu države Crne Gore. SD nikada nije bila opozicija državi i evropskom putu Crne Gore", poručio je Zirojević.  

On je rekao da Marković treba da rasvijetli sve ratne zločine, i da na to treba da se posebno fokusira.   

Adžić: Aktuelizivati stare predmete o zloupotrebama u tužilaštvu

Poslanik GP URA Filip Adžić kazao je da će oni podržati Markovića ali da njihovu podršku zavređuje i Jovanović, te da je imajući u vidu stavove predstavnika klubova dosad jasno da će Marković biti izabran. 

"Šteta što na čelu VDT nije žena, ali ako je to izbor većine, mi to prihvatamo. Nadamo se da će Marković iz fioka izvaditi stare predmete koji se odnose na zloupotrebe i kriminal u tužilaštvu i među funkcionerima nekih partija. Nadamo se da Crna Gora ovim ne dobija samo jedan štrik, već da se pravi istinski iskorak", rekao je Adžić. 

On je podvukao da svega ovoga ne bi bilo, da  u maju 2021. godine nije usvojen set tužilačkih zakona, koji su otvorili prostor za druge promjene. 

SNP i Civis podržavaju Markovića

U ime kluba SNP/Civis, Bogdan Božović najavio je da će podržati kandidata Markovića. 

"Vjerujemo da je tužilaštvu potreban krupan iskorak i da on izborom Markovića može da bude ostvaren", kazao je Božović. 

Knežević: Očekujemo da VDT radi neselektivno

Lider DNP-a Milan Knežević kazao je da će ta stranka uslovno podržati Markovića, uz očekivanje da će pokrenuti procesuiranje osoba odgovornih za namještanje afere "državni udar", ali i aktera afera sa Skaj aplikacije. On je rekao da je svjedok iz slučaja "državni udar", Saša Sinđelić, "kriminalac i lažov". 

"Da će otvoriti predmete vezane za Skaj aplikaciju. Odnosno, da ih neće kao njegovi prethodnici, gurati u fioke. Očekujemo da radi neselektivno, a poručujemo Markoviću i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću da nećemo podržati izmjene zakona o tužilaštvu koje podrzumijevaju da se Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) izmjesti u Specijalno tužilaštvo (SDT), već treba da ostane u Upravi policije. Nagledali smo Katnića i Strankovića za sto godina samoće", kazao je Knežević. 

Bogdanović: Markoviću dajemo šansu da pokaže ono što je Crna Gora čekala punih 30 godina

Šef kluba poslanika Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da su reforme u tužilaštvu i ukupno u pravosuđu nužne i da treba da se što prije dogode. Kazao je da žele da grade tužilačku organizaciju koja će primjenivati zakon tako da važi za sve jednako, a ne da se heroji sa Skaj aplikacije pojavljuju kao neko ko je iznad zakona.

"Zakon treba primjenjivati prema svima jednako, ni po babu, ni po stričevima. Mi Markoviću dajemo povjerenje i svakako šansu da pokaže ono što je Crna Gora čekala punih 30 godina. Mislimo da Marković donosi sa sobom revoluciju važnu za borbu protiv mafije, i mi smo spremni da mu u tome pomognemo", istakao je Bogdanović. 

Radunović: Na našoj listi favorita Mugoša je na 633.158 mjestu

Šef kluba Nova srpska demokratija/ZBCG Slaven Radunović rekao je da daju prednost Markoviću, obzirom na kompleksan zadatak koji ima pred sobom. Kazao je da je tužilaštvo ozbiljno oboljelo od kriminala i korupcije, te da je danas veliki dan za crnogorsko društvo. 

"Da kandidat nije Marković, mi bi dali podršku Maji Jovanović. U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, a na našoj listi favorita Suzana Mugoša je na 633.158 mjestu, ili 633.157 mjestu, zavisno od toga je li kandidat Milovoje Katnić", rekao je Radunović.

On je rekao da je prednost Markovića i to što ne dolazi iz tužilaštva, a posebno ako se zna da je to sistem koji je ozbiljno obolio. 

Nikolić: Mi ćemo podržati Mugošu

Čelnik poslaničke grupe DPS Andrija Nikolić izjavio je da se "ta stranka nikad nije miješala u rad pravosudnih organa".

"Kandidatkinja Suzana Mugoša ima našu podršku. Dolazi iz pravosuđa, tu je provela cijelu kariijeru i Crnoj Gori baš treba zužilac sa iskustvom. Mi nemamo prigovor na profesionalnin bekgraund Markovića, poznajem ga, sarađivali smo na Fakultetu političkih nauka, ali naša je odluka da podržimo Mugošu", rekao je Nikolić.  

Čarapić: VDT mora biti izabran danas

Šef kluba Evropa sad Vasilije Čarapić rekao je da VDT danas mora biti izabran i da je obaveza poslanika da se prekine stanje vršioca dužnosti, te da se izabere čovjek koji će da ovu funksiju obavlja u punom kapacitetu. Kazao je da je ovo prilika da se odblokira pravosuđe, naročito jer je poljuljano povjerenje u pravosuđe.

 

“PES će podržati Milorada Markovića. Možemo da napravimo značajan korak ka reformama Impresionirani smo Markovićevim planom rada koji je dostavio u prijavi", poručio je Čarapić.

Bilo je planirano da govori poslanik Pokreta Evropa sad Darko Dragović, ali su onda poslanici DPS-a napustili salu u znak protesta. Kada je riječ uzeo Čarapić, dio njih se vratio. 

Zogović: Većina ima priliku da isporuči rezultate na koje je Crna Gora dugo čekala

Poslanik DNP/ZBCG Milun Zogović, izvjestilac Odbora za pravosuđe, kazao je da su saslušanja kandidata na odboru protekla u korektnoj atmosferi. 

"Ova skupštinska većina ima priliku da isporuči rezultate na koje je Crna Gora dugo čekala", poručio je Zogović. 

Jovanović nije izabrana za VDT-a u prvom krugu glasanja 21. decembra, u kojem je za izbor bila potrebna dvotrećinska podrška poslanika.

U drugom krugu glasanju za izbor VDT-a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika.

Jovanović je, na saslušanju na Odboru za politički sistem, pravosuđu i upravu, 7. decembra, kazala da je u svom poslu uvijek postupala držeći se najviših standarda profesije, štiteći javni interes i tražeći pravdu za žrtve i oštećene.

Kako je poručila, tim istim principima rukovodiće se i ako bude izabrana za VDT-a.

Jovanović je rekla da je odluku da se prijavi na javni poziv za VDT-a u punom mandatu donijela, jer smatra da ima volju, snagu, znanje i odlučnost da nastavi sa reformama koje su započete.

Ona smatra da bi sa pozicije VDT-a u punom mandatu doprinijela ostvarenju konkretnih i vidljivih rezultata.

"Ukoliko mi svojim glasovima u parlamentu pružite podršku, ja sam spremna da to u praksi i pokažem", kazala je Jovanović.

Ona je rekla da to, međutim, ne znači da će odluke donositi u skladu sa očekivanjama poslanika, ili bilo čijim političkim potrebama.

"Ukoliko takvog VDT želite, ja vam sad poručujem – nemojte glasati za mene", navela je Jovanović.

"Ključnu ulogu ima politika"

Mugoša je, na saslušanju pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu održanom 17. januara, ocijenila da ključnu ulogu u izboru VDT-a ima politika.

Ona je rekla da bi VDT-a trebalo da biraju ljudi iz struke.

Mugoša je kazala da je cijelo vrijeme radila objektivno i nepristrasno, isključivo rukovodeći se onim što je u spisima predmeta.

"Ako se pogleda struktura optuženih tokom moje karijere, više se nego jasno može zaključiti i vidjeti da nikakve selektivnosti nije bilo u mom postupanju, jer su bili optuženi i iz različitih kriminalnih struktura i organizacija, kao i društveno-političkih struktura“, dodala je Mugoša.

Marković je, na salušanju pred Odborom 17. januara, kazao da je spreman da preispita postupanje tužilačke organizacije u bilo kom predmetu za koji postoje interesovanje javnosti i bilo kakve indicije.

On je poručio da će procesuiranje svih ratnih zločina biti njegovo lično, ali i strateško opredjeljenje Državnog tužilaštva, ukoliko bude izabran za VDT-a.

Marković je rekao da će kao VDT insistirati na primjeni zakonskih odredbi kojim se garantuje nezavisnost svakog pojedinog državnog tužioca, isključujući svaku mogućnost konflikta interesa, ili neprimjerenog uticaja.

EK: Imenovanje veoma značajno

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero ranije je poručila da je imenovanje VDT-a vitalno značajno za vladavinu prava u Crnoj Gori.

Ona je, uoči glasanja o VDT-u, rekla da u EK očekuju da crnogorski politički akteri iskoriste trenutni zamah proširenja Evropske unije.

“I da pozovu sve poslanike da pokažu konstruktivan pristup imenovanju VDT-a bez daljeg odlaganja”, navela je Pisonero.

Državno tužilaštvo je posljednje četiri godine u VD mandatu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније