Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

31. 10. 2022. 13:14 >> 13:13

NAJVIŠE PROBLEMA U PODGORICI

Prebukirano preko pola grupa u vrtićima

Više od polovine vaspitnih grupa u javnim predškolskim ustanovama u Crnoj Gori je prebukirano, a problem je najizraženiji u Podgorici, Baru i Budvi.

Najbrojnija grupa je u Javnoj predškolskoj ustanovi (JPU) “Đina Vrbica” iz Podgorice, u koju je upisano 81 dijete.

Potrebu za novim objektima ili proširivanjem trenutnih prostornih kapaciteta imaju javne predškolske ustanove u gotovo svim opštinama, dok vrtićima u Tivtu, Danilovgradu, Kotoru i Bijelom Polju fali i stručnog kadra.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, u 406 vaspitnih grupa u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori upisano je više djece od broja predviđenog normativima i standardima.

Ukupan broj vaspitnih grupa nije saopšten, a posljednji podaci iz Strategije ranog i predškolskog obrazovanja i vaspitanja, koja je rađena prošle godine, pokazuju da ih školske 2019/20. bilo ukupno 778.

U Crnoj Gori predškolske ustanove ove školske godine, prema podacima iz Informacionog sistema crnogorskog obrazovanja (MEIS), pohađa 24.054 djece. Od tog broja 23.314 djece boravi u javnim predškolskim ustanovama (JPU), dok je ugovor sa privatnim vrtićima potpisan za njih 740.

Prebukiranost javnih predškolskih ustanova nije problem sa kojim se suočava samo centralni region, nego i južni i sjeverni, gdje je posljednjih godina, značajno povećan obuhvat djece.

Prema navodima Ministarstva, problem prebukiranosti najizraženiji je u vaspitnim jedinicama u Podgorici, Baru i Budvi.

U JPU „Đina Vrbica“ u Podgorici upisano je 6.093, s tim što u tu brojku nijesu uključeni mališani koji će pohađati objekte koji funkcionišu po sistemu poludnevnog boravka.

Najbrojnija grupa u ovoj JPU je pri upisu brojala 81 dijete, a riječ je o starijoj vrtićkoj grupi u vaspitnoj jedini „Mali princ“. Iz uprave vrtića tvrde da su na putu da nađu prelazno rješenje i rasterete ovu vrtićku grupu.

U JPU „Ljubica Popović“ ove godine je upisano 3.620 djece, a najbrojnija je starija vaspitna grupa u vaspitnoj jedinici Bajka u naselju Donja Gorica, u kojoj ima 64 djece.

Iz te JPU su kazali da uslovi u pomenutoj vaspitnoj jedinici ne prate potrebe mjesne zajednice, na šta su ukazivali i Ministarstvu prosvjete. Tražili su i pomoć Glavnog grada za dodatni prostor, ali nema mogućnosti ni da ga iznajme, jer slobodnog prostora nema.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније