Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

27. 10. 2022. 12:31   >>  14:07

NPCG

"Razloga za smjenu Bulatovića mnogo, ali za one koji su radili protiv zakona"

U Nacionalnim parkovima Crne Gore se pitaju zašto je sada inicirana smjena direktora Aleksandra Bulatovića, smatrajući da to nikako ne mogu biti poslovni razlozi, jer na računu tog javnog preduzeća je više od milion eura koje su zaradili ove godine savjesnim i odgovornim poslovanjem.

"Pošto nijesmo upoznati sa razlozima za iniciranje smjene pitamo se da li može razlog da bude to što na računu JPNPCG ima više od 1.100.000 eura koje su JPNPCG zaradili ove godine savjesnim i odgovornim poslovanjem? Da li neko planira da se dokopa tih sredstava koje je rukovodstvo JPNPCG opredijelilo za investiranje u unapređenje parkova i povećanje zarada zaposlenima koji imaju ubjedljivo najniže zarade od svih zaposlenih u javnoj upravi? Ili je razlog to što je predato više krivičnih prijava SDT-u za brojne zloupotrebe i nepravilnosti koje smo u proteklih manje od godinu dana uočili u poslovanju preduzeća prethodnih godina, pa sada treba nekako tu dokumentaciju skloniti kako bi bila nedostupna za dalje istrage?", zapitali su u saopštenju.

Pitaju se i da li je možda razlog to što je angažovan eksterni finansijski forenzičar čiji izvještaj se čeka da se dostavi, a za koji već znaju da će da pokaže ogromne finansijske malverzacije u preduzeću iz prethodnog perioda.

"Ili je razlog to što su po prvi put u istoriji JPNPCG razbijeni monopoli unutar preduzeća koje je skupina pojedinaca koristila za eksploataciju i lično bogaćenje sve ove godine? Ili razlog možda može da bude to što smo osujetili isisavanja novca kroz javne nabavke kroz koje je recimo za 2022. godinu planirano da se drvene stražarske kućice od nekoliko kvadrata plaćaju po 30.000 eura po komadu, iako im je tržišna vrijednost ne više od 10.000, i još puno drugih takvih nabavki. Ili razlog možda leži u tome što smo dali sve od sebe da se šume u okvirima Nacionalnih parkova ne sijeku nemilice i po spisku želja pojedinaca koji su sve ove godine sticali lična bogatstva eksploatišući prirodna bogatstva Nacionalnih parkova i Crne Gore", naglašavaju u saopštenju.

Razlog je možda, kako dodaju, što su JPNPCG odbili da budu paravan za realizaciju netransparetnih projekata nevladinih organizacija na području koje je opet zbog nečijih interesa zapušteno i propada već deceniju.

"Puno je interesa i interesnih krugova narušeno odgovornim poslovanjem JPNPCG koje je usmjereno isključivo za opšte dobro nacionalnih parkova i Crne Gore, tako da je i puno razloga i još više pojedinaca kojima je stalo da dođe do smjene u ovom preduzeću. Naš rad je u protekloj godini bio potpuno transparentan do mjere da smo tražili da u JPNPCG uđe Državna revizorska institucija koja je to odbila. Tražili smo da u JPNPCG uđe SDT koji se još ne oglašava. Rukovodstvu JPNPCG i njihovim porodicama je prijećeno palicama, a Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je zaštitilo napadača… Da li su i ovo razlozi zbog kojih se smjena predlaže ne možemo da znamo, ali znamo da je sve što je urađeno u JPNPCG u protekloj godini bilo samo za dobro parkova i za dobro Crne Gore i njenih građana", navode u NPCG.

Rukovodstvo, kako naglašavaju, može samo da se zhavali najiskrenije svim pojedinacima u JPNPCG koji su prepoznali dobru namjeru u upravljanju ovim preduzećem i kao dio tima dali sebe da časnim i savjesnim radom unaprijede rad, a time u krajnjem i naše društvo i doprinesu da Crne Gora zaista postane zemlja kakva treba da bude, u kojoj će život biti zadovoljstvo.

"A na kraju svega, možda je bio neophodan baš jedan profesor fizičkog, ali sa dovoljno hrabrosti da se suprotstavi svim anomalijama sa kojima se susreo i svim pojedincima koji su JPNPCG doživljavali kao njihovu privatnu svojinu. Na kraju, novom rukovodstvu želimo svu sreću u daljem radu u nadi da će nastaviti da rade po principima kojih se sadašnje rukovodstvo držalo u prethodnoj godini", zaključuju uu saopštenju ovog javnog preduzeća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније