Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dragana Šundić, TVCG ]

20. 10. 2022. 16:57 >> 17:22
1

CANU I UDRUŽENjE PRAVNIKA

Iz krize se ne može izaći neustavnim potezima

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Udruženje pravnika, obilježili su 15 godina od proglašenja Ustava Crne Gore. Sa skupa je poručeno da naš Ustav ima manjkavosti, te da se iz krize ne može izaći povlačenjem neustavnih poteza. Šefica parlamenta Danijela Đurović pozvala je poslanike da što prije imenuju sudije Ustavnog suda.

Iako tradicija ustavnosti traje više od 100 godina, pokazalo se da naš važeći Ustav ima potrebe za poboljšanjima, kaže predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Napominje da Ustav mora biti iznad svakoga i iznad kratkoročnih politika i partijskih interesa.

“Prililka je da pozovem poslanike da narednih dana sa dobrom namjerom pristupimo imenovanju sudija Ustavnog suda Crne Gore, kako bi ovaj jubilej obilježili kompletiranjem ove važne institucije”, poručila je Đurović, na skupu.

Od svakog Ustava, pa i crnogorskog očekuje se da bude legitiman i djelotvoran, poručuju iz CANU-a i dodaju da je petnaestogodišnja primjena pokazala nužnost promjene. Navode i da Ustav nije Sveto pismo da ne smije biit korigovan.

“Ako do toga zaključka dođemo onda moramo postupiti što prije, u protivnom zapuštanje prava može mnogo da škodi”, kazao je profesor Zoran Rašović.

A da je u Crnoj Gori više prisutno sukobljavanje nego dijelog, smatra Branislav Radulović predsjednik Udruženja pravnika.

Kaže da zabrinjava broj institucija čiji je rad blokiran ili je u v.d. stanju.

“Takozvanih širokih i spornih tumačenja Ustava koji imaju isključivo jedan cilj - pokriće političkih akcija i aktivnosti. I konačno treba ukazati da se nalazimo u predvorju vrlo opasne situacije da se dio daljih aktivnosti, procesa neće moći pratiti i prepoznati kroz jasno definisane proceduire i norme što crnogorsku zajednicu može ozbiljno udaljiti od proklomovanog cilja - uspostave države vladavine prava”, upozorava Radulović.

Profesor Ustavnog prava Milan Marković kaze da kod nas slabi koncept građanske države.

Nefunkcionalno ustavno sudstvo i neizbor sudija naš su, kaže, najveći kamen spoticanja.

“Nemate u Ustavnom sudu redovnog profesora prava, što je po meni nonsens. Imate profesora (Nebojšu) Vučinića, njegov neizbor za člana Sudskog savjeta nije dobra poruka međunarodnoj zajednici, a nije ni dobra poruka svima nama”, kazao je Marković.

Ustavna kriza proizvela je mnoge dileme, kazao je profesor Mladen Vukčević.

“Ne može se iz ustavne krize izaći povlačenjem neustavnih poteza”, poručio je Vukčević.

Ustavotvorna Skupština Republike Crne Gore usvojila je 19. oktobra 2007. godine Ustav Crne Gore, koji je proglašen 22. oktobra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније