Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

29. 09. 2022. 09:57   >>  09:53

RADULOVIĆ

KCCG spreman da bude regionalni centar za telemedicinu

Klinički centar Crne Gore (KCCG) spreman je da postane regionalni centar za telemedicinu, porućila je direktorica te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović.

Klinički saradnici Univerzitetska klinika Šarite i Robert Koh Institut iz Berlina, u saradnji sa KCCG i Institutom za javno zdravlje otvorili su dvodnevnu radionicu pod nazivom „Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu“.

Navodi se da je radionica sa ekspertima iz Njemačke nastavak saradnje koja je uspostavljena tokom najjačeg udara korona virusa 2021. godine.

"Tada je Institut Robert Koh donirao KCCG robota za telemedicinu čime je najveća crnogorska bolnica postala prva zemlja Zapadnog Balkana sa kojom Njemačka uspostavlja taj vid saradnje", kaže se u saopštenju.

Tome su, kako se podsjeća, prethodnili međusobne radne posjete ljekara, čime se medicinsko osoblje KCCG upoznala sa radom u COVID centru univerzitetske bolnice Šarite.

"KCCG je spreman da postane regionalni centar za telemedicinu", poručila je Radulović i istakla da je veoma zahvalna na ovoj saradnji u proteklih godinu sa bolnicom Šarite i Robert Koh Institutom jer su pozitivno uticali na rad u COVID centrima u Crnoj Gori i promijenili njihov način funkcionisanja.

Saopšteno je da je cilj radionice detaljna analiza trenutnih telemedicinskih aktivnosti Zapadnog Balkana kako bi se učesnici skupa, saradnjom i interakcijom, usmjerili prema daljim mogućim koracima i pristupu za razvoj regionalne telemedicinske mreže.

"Istražiće se ideje i mogućnosti za dalje napredovanje telemedicine na Zapadnom Balkanu". navode iz KCCG.

Njemački ambasador u Crnoj Gori, Peter Felten, ocijenio je da uspostavljanje ovakve vrste saradnje znači i približavanje zdravstenom standardu Evropske unije.

Sasatanak je otvorio zamjenik direktora Robert Koh Instituta, Andreas Jansen, koji je učesnike upoznao sa detaljima radionice i iskazao posebno zadovoljstvo na saradnji zdravstvenih institucija zemalja Zapadnog Balkana sa kliničkim saradnicima bolnice Šarite i Robert Koh Instituta iz Berlina.

Predstavnik kliničkih saradnika UK Šarite i Robert Koh Instituta Joachim Seybold istakao je da mu je zadovoljstvo i čast što su ponovo u Crnoj Gori i naglasio da će saradnja biti još intenzivnija.

Cilj je, kako je naglasio, da se pacijentima pruži što kvalitetnija zdravstvena zaštita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније