Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Milica Mandić / Radio Crne Gore ]

21. 09. 2022. 09:10 >> 09:41
2

AMERIČKA KORPORACIJA

Hotel iz lanca Meriot niče u Kotoru

U Kotoru je na lokaciji nekadašnjeg Ugostiteljsko rekreativnog centra poznatijeg kao URC, nedavno počela izgradnja luksuznog turističkog kompleksa iz lanca Meriot, američke korporacije koja upravlja velikim brojem hotela. Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, za naš Radio kažu da je taj projekat u skladu sa UNESCO standardima. Poznati kotorski arhitekta Aleksandar Dender priznaje da su Kotoru hoteli nužni, ali ističe da je sramota za grad, državu pa i za UNESCO da se hoteli u srednjovjekovnom Kotoru, grade na obali mora.

Glavna urbanističko-građevinska inspektorka u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Mirjana Đurišić, za Radio Crne Gore, kaže da je ideja - izgradnja kompleksa hotela visoke kategorije.

“Predviđeno je uređenje javno-hotelskog kupališta i izgradnja šetališta lungo-mare, na prostoru između hotela i kupališta uz obalu rijeke Škurde do postojećeg mosta. Investitor CG Hotel iz Tivta je 31. 12. 2021. na propisanom obrascu podnio prijedlog građenja nadležnom ministarstvu. Na gradilištu je postavljena tabla sa detaljima i podacima o objektu, a kao završetak radova označen je maj 2025,” kazala je Đurišić.

Kao protivteža masovnom turizmu koji se nekontrolisano razvija, Kotoru su neminovno potrebni hoteli ocjenjuje, za naš Radio, poznati kotorski arhitekta i građanski aktivista Aleksandar Dender. Dender međutim upozorava.

“Strahovit je uticaj koji imaju izletnički i kruzer turizam za grad Kotor. Moramo razlikovati Opštinu Kotor i Grad Kotor. Grad je pod pritiskom biznisa ostao bez stanovnika. Hoteli su bez daljega nužni, samo je pitanje na kom mjestu. Kotor nema obalu kao što imaju Tivat ili Budva, da može da gradi hotele i da ostane dovoljno obale za izlaz na more, za šetnju, rekreaciju... Kotor je u tom smislu skučen,” kaže Dender.

Đurišić međutim ističe da je uvidom u dostavljenu tehničku dokumentaciju jasno da će objekat biti u skladu sa UNESCO standardima. Prizemlje hotela biće u javnoj funkciji, dostupno gostima hotela i građanima.

“U skladu sa ovlašćenjima urbanističko- građevinskog inspektora izvršena je kontrola podnesene prijave građenja i dokumentacije uz prijavu građenja i konstatovano je zapisnički da je ista u skladu sa članom 91. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata,” istakla je Đurišić.

Poznati kotorski arhitekta podsjeća da je UNESCO odobrio HIA studije za gradnju nekoliko hotela i za Markov rt i za Risan i za Kotor.

Ocjenjuje da je izgradnja hotela na obali, sramota za grad, državu, ali i za UNESCO.

“Neko tamo u Parizu riješio je da mogu da se grade hoteli na obali mora. Ne može biti uništavanje i devastacija obale nekakv povod za nekakva odobrenja. Pred javnošću ću reći, ni UNESCO nije imun od korupcije- jedino tako mogu da objasnim da je na samoj obali dozvoljeno da se grade hoteli. Pa to nema nigđe, zamislite to u Hrvatskoj da se dozvoli uništavanje i devastacija obale ili grada. Nikome ne bi palo napamet da pomisli, a kamoli da gradi”, istakao je Dender.

Državne i gradske vlasti, kaže Dender, trebalo je da imaju viziju, da sačuvaju obalu, a da investitorima ponude rješenja da hotele grade u drugoj liniji od mora.

“Imamo za to idealno rješenje, konkretno na prostoru URC-a, zgrada Jugopetrola koja zvrji napuštena, urušena, ruglo je u Kotoru. Optšina Kotor koja je otkupila od Elektrodistribucije zgradu, koja se nalazi na sjevernom ulazu u grad, i zamijenila je za industrijsku zonu za bivši prostor Jugopetrola. Isto tako je mogla, da je imala viziju, da otkupi zemljište iza starog hotela “Fjord” koji je srušen i da napravi zamjenu, da sačuva obalu, a da ponudi investitorima bukvalno na skoro istoj lokaciji hotel,” kaže Dender.

To međutim nijesu uradili kaže Dender, dodajući da se sve pravda stečenim pravima.

“Po našem zakonu stečeno je pravo na neku zemlju ili prostor ukoliko imate građevinsku dozvolu. A mi 20 godina uporno smo taoci nekakvih stečenih prava, na osnovu kojih se gradi i danas taj hotel”.

Dender kaže i da stacionarni i masovni turizam ne mogu da idu zajedno.

“Masa turista koja svakodnevno posjećuje Kotor, smetaće gostima koji dođu da ostanu, da uživaju u miru i tišini Bokokotorskog zaliva. Možete zamisliti kako će uživati, dok se ne uspostavi ta ravnoteža biće velikih problema”.

Ukidanjem parkinga na lokaciji URC-a Kotor je ostao bez 250 parking mjesta.

“Pretpostavljam da će taj hotel imati i podzemnu, platnu garažu tako da će isto morati i građani da plaćaju. To će svakako pogoršati situaciju u saobraćaju”, istakao je on.

Mnogi će reći da je to veliki poslovni uspjeh i da Kotor poslije 20 godina dobija hotel, ali Dender skreće pažnju da se zapitaju zašto baš posle dvije decenije i zašto baš na pjeni od mora.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније