Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

20. 09. 2022. 10:46   >>  12:51 2

KRAČKOVIĆ

"Targetiranje medija od strane zvaničnika je nedopustivo"

U posljednje vrijeme imamo targetiranje najviših državnih zvaničnika prema određenim medijima, a to je nedopustivo jer kao i u ranijem periodu to može usmjeriti dio njihovih pristalica da napadaju novinare, kazao je u emisiji "Link" predsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković.

"Bez obzira na uređivačke poliike svi novinari i medijski radnici imaju jedan isti interes, a to je da imaju jedan bolji socioekonomski položaj, bolja prava, i Sindikat medija će na tome insistirati i u budućnosti", istakao je Kračković.

To je, kaže, spona koja može povezati novinare i medijsku scenu kroz Sindikat medija.

On je naglasio da se mora osuditi svaki atak na medijske radnike bez obzira na uređivačku politiku tog medija.

Kako kaže, samo konzistentnim reagovanjem i borbom može se omogućiti bolja bezbjednost novinara.

"Sindikat medija još od 2015. godine prati svaki napad na medijske radnike u Crnoj Gori. U posljednje dvije godine, tokom 20121. i u 2022. imamo porast broja napada i prijetnji, uvreda, ili ometanja nasih kolega na radnim zadacima", poručio je Kračković.

Samo te dvije godine zabilježeno je, kaže, oko 50 slučajeva.

"Za pohvalu je da je tokom prošle godine policija i tužilaštvo su promptno reagovali u većini tih slučajeva i rasvijestlili tako da su većina tih slučajeva riješni ili da se nalaze u vidu prekršajne kazne ili u sudovima, jedino što nije dobro što smo imali selektivnu osudu tih napada od strane najviših nosilaca političkih funkcija iz bivše, a dijelom i sadašnje Vlade", kaže Kračković.

Ističe da tako i nosioci najviših funkcija moraju biti konzistentni u osudi svih napada na novinare bez obzira iz kojih medija dolaze.

Odgovornost političara je, dodaje, jako velika kako bi se smanjili napadi na novinare i medijske radnike u Crnoj Gori, upravo jer se nalazimo u društvu koje u protekle dvije godine prolazi kroz velike tenzije i duboku podijeljenost.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније