Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Бојана Баранин, ТВЦГ

15. 09. 2022. 20:08 >> 20:05

KONFERENCIJA DFC-A

Medijska scena zagađena uticajima sa strane

Za demokratizaciju društva potrebni su slobodni i profesionalni mediji. S konferencije Digitalnog forenzičkog centra poručeno je da država mora da stvori uslove za to. Istaknuto je i da se crnogorski mediji suočavaju s brojnim problemima, te da je medijska scena prilično zagađena uticajima sa strane.

Iz Digitalnog forenzičkog centra poručuju da je medijski prostor preplavljen dezinformacijama, te da je povjerenje građana u rad medija nisko.

Marko Banović ispred Digitalnog forenzičkog centra, ističe više od 40 odsto građana smatra da mediji u Crnoj Gori rade u interesu političkih partija, dok samo sedam odsto građana smatra da mediji rade u njihovu korist.

Direktori crnogorskih medija svjesni su takve situacije. Problem je, kažu, što država ne čini ništa da se stanje u medijima promijeni.

"Bez obzira ko je na vlasti, danas jedni, sjutra drugi, svi oni imaju isto shvatanje uloge medija, a to je da oni ne treba da budu savjest društva, već treba da budu PR određenih političkih ili interesnih grupacija", kazao je direktor RTV Nikšić Nikola Marković.

Direktorica TV E, Sonja Drobac ističe da su i institucije i građani i mediji i nevladin sektor i partneri iz inostranstva zaboravili na značaj medijske slobode.

Politička dešavanja u zemlji reflektuju se i na medijsku scenu, pa se, prema riječima generalnog direktora Javnog servisa Borisa Raonića, kasni s uređenjem zakonodavnog okvira u kojem posluju mediji.

"Tri vlade su kretale i nijedna nije završila posao. I ova je trebalo u septembru, ali i s tim se kasni i sad treba da čekamo novu vladu, pa ćemo onda da vidimo kako će ta nova da razmišlja i ko će da vodi svu tu priču i ko će da razumije sve ove stvari o kojima govorimo", kazao je Raonić.

Urednik CDM-a Boris Darmanović smatra da je uzrok glavnih problema u medijima nedostatak finansija.

"I kada imamo takav problem, onda smo podložni stranim uticajima. Zato što za vrlo malo novca neko može da utiče na uređivačku politiku medija", kazao je Darmanović.

Govoreći o problemu lažnih vijesti, učesnici konferencije su poručili da rješenje nije kažnjavanje medija, već razvijanje kritičke javnosti i medijsko opismenjavanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније