Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

15. 09. 2022. 13:37   >>  13:50 1

PROTEST U PODGORICI

Penzioneri se ujedinjuju, najniža penzija da bude 253€

Penzioneri Crne Gore se ujedinjuju u jedinstven "Pokret penzionera Crne Gore" i u partiju "PIR" a radi ostvarivanja svojih prava, saopštio je Odbor penzionera nakon protesta održanog u Podgorici. Traže ostavke upravnog odbora Fonda PIO, predsjednika Saveza penzionera Branka Vešovića i predsjednika Udruženja penzionera Podgorice Ilije Stanišića, da najniža penzija bude 315 eura a prosječna 390 eura kao i da tužilaštvo razmotri krivične prijave koje su podnijeli povodom zloupotreba u Savezu penzionera.

Penzioneri su sa protesta poručili da će penzionerska članarina, ići novom pokretu na čijem čelu će, kako su kazali, biti Svetozar Čabarkapa. Najavili su i da će Pokret i partija PIR potpisati sporazum.

Odbor pezionera čine koji čine Udruženje za zaštitu interesa penzionera i invalida Crne Gore "PRAVDA", Udruženje sa najmanjim primanjima, Odbor penzionera za zaštitu interesa penzionera Podgorice, Udruženje penzionera sa srazmjernim penzijama, predstavnice nezadovoljnih majki, predstavnici penzionera Radoja Dakića, OGP-a, Marka Radovića, Titeksa, Prvoborca, Plantaža, 19. decembra, Remonta, Industrije importa, i drugih uništenih firmi usvojio je i brojne odluke.

Penzioneri najprije traže ostavku predsjednika Upravnog odbora Fonda PIO Alije Košute i ostalih članova tog odbora.

"Ukoliko se ne postupi po ovom zahtjevu, bićemo primorani da im zabranimo ulazak u zgradu Fonda PIO zbog poznatih razloga", poručili su penzioneri i dali podršku v.d. direktoru Fonda Ranku Aligrudiću.

"Tražimo da Vlada Crne Gore, odmah i hitno opozove Odluku o postavljenju Upravnog odbora Fonda PIO na čelu sa Alijom Košutom, i vrati predhodni Upravni odbor na čelu sa Miomirom Vulićem", saopštio je Odbor penzionera.

Tražimo i da se penzije ubuduće isplaćuju do trećeg u mjesecu.

"Da se ukine diskriminacija prema više hiljada crnogorskih penzionera sa srazmjernim penzijama, i da nam direktor Fonda PIO, dostavi po imenu i prezimenu penzionere sa srazmjernim penzijama po državama, sa svim ličnim podacima, kako bi im pomogli preko institucija drugih država, Vlada i Fondova PIO", navodi se u saopštenju.

Najniža penzija, kako su kazali, umjesto 253 eura, treba da iznosi 70 odsto minimalne zarade odnosno 315 sura, a prosječna penzija 70 odsto od prosječne zarade odnosno 390 eura, što je, kažu, adekvatno troškovima i uslovima života.

"Da se izvrši revizija penzija iz perioda vladavine DPS-a, imajući saznanja o brojnim nezakonitostima. Da se smanje sve visoke, neustavne i nemoralne penzije, kao i sve visoke zarade u javnom sektoru, i da se teret uslova života pravednije rasporedi", kazali su.

Pozvali su i SDT da postupi po krivičnoj koju su penzioneri podnijeli protiv predsjednika Udruženja penzionera Podgorice Ilije Stanišića sa saradnicima.

"Da SDT odmah primi na razgovor predstavnike ovog Organizacionog odbota, kako bi vne i nemoralne penzije pomogli našoj Crnoj Gori na otvaranju poglavlja 23 i 24, pravna država, vladavina prava, socijalna pravda i sloboda medija", navodi se u saopštenju.

Zatražene su i ostavke predsjednika Saveza udruženja penzionera Crne Gore Branka Vešovića, predsjednika Udruženja penzionera Podgorice Ilije Stanišića i svih preredsjednika i rukovodstva opštinskih udruženja penzionera, kako bi se, kako su kazali, na demokratski način izabrali predstavnici penzionera u organizaciji Udruženja "Pravda".

"Ukoliko se ne postupi po ovom zahtjevu u roku od 15 dana, da Fond PIO odmah obustavi isplatu penzionerske članarine Savezu penzionera Crne Gore, kako bi zaustavili dalju pljačku penzionerske članarine. Da se smanje i ukinu rashodi koji se odnose na nezakonitu raspodjelu stanova i stambenih kredita, reprezentacija, varijabila, paušala, službenih vozila, telefona i dr.", navode penzioneri.

Oni apeluju na sve građane Crne Gore, da razvijaju patriotizam, tako što će kupovati domaću robu, od domaćih proizvođača, kako bi, kako su kazali, pomogli njima, sebi i Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније