Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

11. 09. 2022. 19:33   >>  19:30 1

OMBUDSMAN

"Očekujemo brzo otkrivanje i procesuiranje onih koji prijete novinarima"

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje prijetnje i uvrede upućene urednici M portala, kao i ostalim novinarima i drugim javnim ličnostima koji su targetirani porukama krajnje prizemne i uznemirujuće sadržine, navode u saopštenju.

"Očekujemo da će u najkraćem mogućem roku biti otkriven(i) i procesuiran(i) počinilac/oci koji su se odvažili da na ovako besprizoran i nedopustiv način prijete ugrožavanjem fizičkog i psihičkog integriteta novinara, ali i svih drugih subjekata sa čijim stavovima i mišljenjima nijesu saglasni. Jedino tako može se razbiti krug poziva na nasilje i ugrožavanja elementrane sigurnosti ne samo novinara, već i ostalih drugih čije se mišljenje plasira u javnosti, kao i njihovih porodica", navode iz kancelarije Ombudsmana.

Zabrinjava, kako navode, učestali niz različitih vrsti pritisaka, napada i drugih primjera ugrožavanja medijskih sloboda, što je prema njihovim riječima, pokazatelj da očigledno "kao društvo i dalje imamo problem da obezbijedimo poštovanje prava na slobodu izražavanja i istovremeno ograničimo govor mržnje, unaprijedimo klimu tolerancije i kulturu dijaloga, generalno".

"Iako je sadržaj poruka sa kojima je javnost danas upoznata sporan i sraman od početka do kraja, sa stanovišta zaštite od diskriminacije posebno osuđujemo drsko i vulgarno vrijeđanje dostojanstva žena i sve izrečene mizogine i seksističke kvalifikacije", dodali su u saopštenju.

Ističu da sve eventualne prigovore i zamjerke, koje se mogu javiti u vezi sa radom bilo kog medija, potrebno rješavati institucionalnim mehanizmima, putem predviđenih procedura, kako se ničim ne bi ugrozio položaj pripadnika ove profesije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније