Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G. [ PR Centar ]

08. 09. 2022. 15:39 >> 15:36

ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE

Upravljanjem rizicima od katastrofa do boljih odluka

Izrada dokumenta „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore“, koja teče planiranom dinamikom, dovešće do podizanja svijesti kod donosioca odluka, ne samo na državnom, nego i na lokalnom nivou.

To je ocijenjeno na sastanku radne grupe za izradu dokumenta „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore“, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, najavio je da će krajem septembra biti održan konsolidacioni sastanak u Petrovcu, u okviru kojeg će biti napravljen presjek stanja i viđenja šta je urađeno kada je u pitanju izrada navedenog dokumenta.

„Na tom sastanku će prisustvovati predstavnici Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa, naši partneri iz Evropske komisije, kao i predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju. To nam daje dodatnu motivaciju da ovaj dokument izradimo na kvalitetan način“, naveo je Bešović.

Koordinator projekta ,,Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore”, Ljuban Tmušić, ocijenio je da je dinamika izrade dokumenta vrlo dobra.

„Idemo dobrom dinamikom, koja nam ide sasvim na ruku. Radimo, dobra je kohezija i funkcioniše sve kako treba“, rekao je Tmušić.

Savjetnica u Direktoratu za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, Slađana Živković, koja je jedan od koordinatora grupe za klimatske promjene, podsjetila je da je bila da je na istoj poziciji bila i u prethodnom projektu kad se radila procjena rizika.

„U okviru tog projekta, izradili smo scenarije u odnosu na uticaj klimatskih promjena koje se tiču olujno-vremenskih nepogoda, suša i sniježnih padavina. Sada je naš glavni zadatak da uradimo procjenu kapaciteta u odnosu na prepoznate rizike i da objedinimo aspekt klimatskih promjena i smanjenja rizika od katastrofa“, navela je Živković.

Načelnica područne jedinice Herceg Novi u Direktoratu za zaštitu i spašavanje, Lidija Petrone Kolar, koja je jedan od koordinatora grupe za geološke rizike, pojasnila je da su dio te grupe zemljotresi, klizišta i odroni.

„Kad je u pitanju izrada ovog dokumenta, za sada smo odgovorili na 51 pitanje. Bilo je tu dilema, ali smo uspjeli da svaka članica grupe da svoju ocjenu, pa ćemo na kraju da sumiramo i da damo konačnu ocjenu za svako pitanje“, navela je Petrone Kolar.

Istakla je da se nada da će izrada dokumenta dovesti do podizanja svijesti kod donosioca odluka, ne samo na državnom, nego i na lokalnom nivou.

Evropska komisija – Generalni direktorat za civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći (DG ECHO) kroz poziv za „Pojedinačne grantove državama za upravljanje rizicima od katastrofa (Track 1)“ odobrila je za finansiranje projekta „Izrada procjena sposobnosti za upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore“. Projekat je počeo 1. aprila i planirano je da traje do 1. oktobra 2023. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније