Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 09. 2022. 11:13 >> 11:24
1

RAZMIŠLJAJU I O PROTESTU

Budvanski prosvjetari traže hitno uvođenje struje i sređivanje stanova

Grupa prosvjetnih radnika podstanara Budve traže od nadležnih hitno uvođenje struje u stanove, rješavanje pitanja uknjiženja dvije lamele kako bi se počelo sa potpisivanjem predugovora, kao i saniranje problema na zgradama. Poručuju da neće odustati dok sve ne dovedu u red, ali i da razmatraju načine eventualnog protesta.

"Prošlo je već dvanaestak dana od dodjele ključeva prosvjetnim radnicima, a koja je bila pokazatelj da se ništa na tom projektu nije do kraja moglo uraditi kako treba i bez pritiska. Stanovi kakve su pojedine kolege zatekle su, blago rečeno, ruinirani. Ali, svjesni smo itekako da nijesmo na ovaj način došli do ključeva da bi proces sanacije i svega ostalog bio daleko neizgledniji i trajao bi predugo. Gorak ukus nakon onakvog dana ostaje nam svima, a posebno sad kad shvatamo da zahtjevi koji su postavljeni pred Zadrugom i pred ostalim subjektima nijesu ispunjeni. A podsjetićemo da se i Odbor za obrazovanje obavezao da će učiniti sve napore, ostvariti međuresornu komunikaciju u cilju dovođenja zgrada do stanja 'prihvatljive useljivosti' najkasnije do 31. avgusta", navodi se u saopštenju grupe prosvjetara.

Dodaju da tek treba da se utvrdi da li je problem u kvalitetu gradnje ili kvalitetu instalacija.

"Vidjeli smo da je veliki problem na zgradama nastao zbog vode koja je ušla u jedan broj stanova, i napravila veliku štetu, te su kolege iz tih stanova prisiljene da još čekaju na useljenje. Da li je problem u kvalitetu gradnje ili kvalitetu instalacija, to već treba da se utvrdi. Da stanovi nijesu dovedeni do prihvatljive useljivosti, jasno je i po tome što nije uvedena ni struja, a što u konačnom znači da smo mi i u stanovima nastavili da 'kampujemo' i iz takvih stanova idemo na časove. Pitamo se kakva je to 'prihvatljiva useljivost' bez struje? Školska godina je počela i polako se zahuktava. Pred nama su ogromni zahtjevi, pisanje planova, administracija, prekobrojna, multijezična odjeljenja, slabi prostorni kapaciteti, a pritom imamo ovaj problem koji može eskalirati", piše u saopštenju.

Ranije se, kako navode, insinuralo da je jedini problem za pokretanje realizacije predugovora, pa i ugovora sa bankama, u tome što direktori škola ne potpisuju saglasnost koja treba da ide prema Notarskoj komori.

"Sad, kad je potpisana i ta saglasnost i notari poslali rješenja i raspodijelili kolege po gradova, shvatamo da ponovo ne može doći do potpisivanja predugovora jer dvije zgrade, Lamela 2 i 3 nijesu još uknjižene. Dakle, kasni se i sa tim, što opet govori o tome da naša krivica nije ni postojala, jer bi se isto desilo i da su saglasnosti potpisane mjesecima unazad. Radi se o upornom prebacivanju odgovornosti na prosvjetne radnike koje traje već deceniju i to je više nadamo se, svima jasno. Veliki broj kolega je uselio u stanove i unio stvari jer nemaju gdje. Jedan broj i noći u njima jer, naglašavamo, nemaju gdje drugo."

Trenutno, ističu, razmatraju načine eventualnog protesta.

"Minimum procesa rada moramo održati, a za čiji kvalitet nas sigurno niko ne može okriviti pod ovakvim uslovima", zaključuje se.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније