Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V./M.M. ]

27. 08. 2022. 18:39 >> 00:16
26

PATRIJARH DOČEKAN

"Ponosite se divnim Herceg Novim i Savinom"

Patrijarh SPC Porfirije na početku svoje dvodnevne posjete Herceg Novom došao je u manastir Savina. Patrijarh je poručio da ljubav treba da preovlada i da treba njegovati kosmopolitski duh, otvorenost srca i duše za svakog i drugačijeg. Uz brojne građane patrijarha su, između ostalih, dočekali i predsjednica Skupštine Danijela Đurović, potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, poslanica DF-a Simonida Kordić, poslanik DF-a Jovan Vučurović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović.

Skupu ispred manastira Savina prisustvovao je i Vladimir Božović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije obratio se vjernom narodu u porti manastira Savina.

"Draga braćo i sestre slavimo dvostruki praznik. Slavimo slavu Uspenja Presvete Bogorodice, ali slavimo i dolazak patrijarha Porfirija u ovaj grad povodom 640 godina od njegovog osnivanja. Velike svečanosti ovdje u Boki. Hvala vam što ste došli u Herceg Novi da zajednički sa braćom arhijerejima unesete svoje molitve pred presto božiji i da vašim molitvama donesete blagoslov na Boku i Crnu Goru i vaskoliki srpski narod", kazao je Joanikije.

Raduju se i nebo i zemlja, kazao je njegovom dolasku.

"Idete stopama Svetog Save i nosite njegov blagoslov među nas. Raduje se Sveti Sava jer vidi da njegov nasljednik vodi njegov narod stopama i stazama Hristovim. Ovdje je odavno blagoslov Svetog Save, a o tome i govori ime ovoga manastira", kazao je Joanikije.

Patrijarh SPC Porfirije poručio je da ljubav treba da preovlada i da treba njegovati kosmopolitski duh, otvorenost srca i duše za svakog i drugačijeg.

On je poručio da Crna Gora treba da se ponosi divnim Herceg Novim i manastirom Savina. 

"Evo nas u ovoj svetoj obitelji uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice koja je pokrov i zaštita cijelog ljudskog roda. One koja svojim primjerom pokazuje kakav treba da bude naš odnos prema Bogu i ljudima. Nema ništa bez promisli Božije među nama, uspone i padove, radosti i tuge, iskušenja i mnogo toga je skriveno od ljudi i sve to jeste po promisli Božijoj. Božiji zakon jeste ljubav i Presveta Bogorodica je most koji nas spaja i premošćuje sa zemlje na nebo", kazao je Porfirije.

Patrijarh se osvrnuo na doprinos blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

"Amfilohije je od pustoši napravio sjeme koje je dalo bogate plodove. To nisu samo arhijereji i monasi, to ste vi braćo i sestre koji nosite znak Hrista, znak ljubavi i činite sve da u skladu sa onim sjemenom primite svakoga u svoje srce i dušu svoju, bez obzira ko kako sebe nazivao. Da imamo njegove molitve, a i mi da se molimo jedni za druge moleći se i za njega", kazao je Porfirije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je u Crnu Goru oko 16 sati. On je objavio fotografiju sa tivatskog aerodroma na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk.

"Od prvog koraka na aerodromu u Tivtu, Njegovu Svetost svi oduševljeno pozdravljaju i uzimaju blagoslov, počevši od ljubaznog aerodromskog osoblja", naveo je Porfirije. 

Patrijah je nakon slijetanja stigao u Herceg Novi.

"Mitropolit Joanikije, moj brat, organizovao je da od Tivta do Herceg Novog stignemo najbrže udobnim gliserom. Zahvaljujem Davoru Lakičeviću i njegovoj porodici, vlasnicima glisera”, napisao je Porfirije.

Povod posjete patrijarha SPC Porfirija Herceg Novi jeste 640 godina od osnivanja grada i slave osnivača, prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana. 

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније