Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ M.T. / TVCG ]

08. 08. 2022. 19:57   >>  20:43 2

ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE

Pod lupom nezakonita imovina stečena od 2000. godine

Ukoliko Zakon o porijeklu imovine bude usvojen, pod lupu može doći i imovinska korist stečena krivičnim djelom počinjenim i prije više od 20 godina, kazao je za Dnevnik Televizije Crne Gore ministar pravde Marko Kovač.

Krivično djelo "stvaranje kriminalne organizacije" prepoznato je u Crnoj Gori 2010. godine, i predlagači smatraju da je optimalno rješenje da se definiše da provjere mogu da budu vezane za period deset godina prije ili poslije izvršenja krivičnog djela. 

"Njegova vremenska odrednica će biti deset godina prije i/ili poslije izvršenja krivičnog djela iz oblasti organizovanog kriminala, što znači da će u opseg djelovanja kako finansijske istrage tako i kasnije kroz mogućnost pokretanja trajnog oduzimanja imovinske koristi biti djela koja su počinjena negdje u periodu od 2000. godine pa dalje", kazao je Kovač. 

Nacrt zakona predviđa i oduzimanje sporne imovine i prije pravosnažne presude.

Za to je, kako je potvrdio Kovač, dovoljno da ona bude vrijedna najmanje 50.000 eura i da Specijalno državno tužilaštvo podigne optužnicu.

"Moram da naglasim da smo paraleno sa ovim izmjenama radili i na izmjenama Zakona o krivičnom postupku gdje smo predvidjeli drugaičiju dinamiku potvrđivanja optužnice tako da će taj postupak sada ići mnogo brže imajući u vidu da više neće postojati ročište za potvrđivanje optužnice već će taj dio biti izmijenjen kroz žalbeni postupak", kazao je Kovač. 

Nacrt zakona tretira i slučajeve obustave finansijske istrage.

Nakon što se utvrdi da ne postoje uslovi za oduzimanje imovine, tužilac sa spisima predmeta obavještava poreski organ koji dalje preuzima slučaj.

"Pored toga  što se finansijska istraga neće zaključiti kroz vođenje postupka za trajno oduzimanje imovnske korisiti,  tu se priča ne završava, nego se predmet ustupa poreskom organu", kazao je Kovač.

Kovač smatra da je dobijen kvalitetan tekst koji će već krajem sedmice biti pred ekspertima Evropske komisije.

Ministar očekuje da od njih, krajem septembra, Vlada dobije zeleno svijetlo kako bi se išlo ka usvajanju tog zakona u parlamentu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније