Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

03. 08. 2022. 10:05   >>  18:52 73

POTPISAN TEMELJNI UGOVOR

Abazović: Šaljemo poruku mira, tolerancije i okrećemo novi list

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i premijer Dritan Abazović potpisali su danas u Vili Gorica Temeljni ugovor.

"Potpisan Temeljni ugovor. Jedno važno pitanje stavljeno ad acta. Nastavljamo dalje, fokus na boljem životnom standardu građana", napisao je Abazović na Tviteru, nakon potpisivanja. 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i ministar finansija Aleksandar Damjanović, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, sa sveštenstvom.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo danas doveli do kraja jedan proces koji u Crnoj Gori, nažalost predugo traje”, naveo je Abazović u izjavi koju je potpisala Vlada.

Kaže da je ideja o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC stara, te da mu je žao što se ona nije realizovala u nekom prethodnom periodu.

“Vlada Crne Gore je odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava i mi smo srećni i zadovoljni, ako smo ovim činom danas tome doprinijeli. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da se na ovaj način okrećemo novi list, da se okrećemo izazovima, kojih ne fali u našem društvu, ali sve sa željom da gradimo društvo pravde i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima ”, poručio je premijer u izjavi.

Kaže i da je ponosan na to što je stavljena tačka na jedno važno pitanje.

“Zaista mi je čast i zadovoljstvo što mi je pripala nesvakidašnja prilika da, jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo danas zatvorimo, po mom skromnom sudu na jedan jako lijep, primjeren, dostojanstven način i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje”, zaključio je Abazović.

Patrijarh SPC Porfirije stigao je jutros u glavni grad Crne Gore bez najave, a potpisivanje ugovora nije bilo najavljeno ni na zvaničnom sajtu Vlade.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i toj vjerskoj zajednici.

Grupa građana protestuje ispred Vile Gorica zbog potpisivanja Temeljnog ugovora.

 

 

Пратите нас на

Коментари73

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније