Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

03. 08. 2022. 11:53 >> 12:04
8

NAKON POTPISIVANJA

Porfirije: Ugovor bio potreban i državi i SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori, kao i toj vjerskoj zajednici.

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, Porfirije je da se raduje bratskom susretu danas u Podgorici.

Porfirije je kazao da Crkva u bilo kojoj državi u kojoj se nalaze hoće da poštuju i ustav i zakone svake države. 

"Zbog toga je važno da i mi i vi poštujući Ustav Crne Gore nismo htjeli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vjere, niti smo imali ambicije da postignemo bilo šta više od bilo koje druge vjerske zajednice, ali naravno nije nam bilo drago da prihvatimo ništa što bi bilo manje od toga", poručio je Porfirije.

Naveo da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vjekove bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane svijeta da dolaze.

"Ja sam, prije svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsjedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili zajednico sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovdje, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve", rekao je Porfirije u izjavi, koju je Vlada objavila, nakon potpisivanja dokumenta.

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to, kako je kazao, kojem se Bogu mole ili se ne mole Bogu.

"Zahvalan sam i svima koji su od 2012. dodali jedan kamičak u mozaik puta koji nas je doveo do ovoga... Zahvalan sam i onima koji se nisu uvijek slagali da dođemo do ovoga momenta, oni su, na svoj način možda i nesvjesno, a Bog može svakoga da upotrijebi ka dobru, doprinijeli da razumijemo koliko je važno da se međusobno razumijemo. Da još bolje razumijemo koliko je važno da se borimo jedni za druge, da još dublje i bolje razumijemo koliko smo jedni drugima potrebno, i koliko kad smo zajedno možemo praviti ogromne korake, i to u kratkom vremenu", naveo je patrijarh SPC.

Porfirije je kazao kako želi da izrazi i "molitveno osjećanje ljubavi i zahvalnosti" prema dugogodišnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je preminuo prije dvije godine.

"On je učinio mnogo više nego bar mi iz Crkve, svi zajedno, da dođemo do ovog trenutka. Siguran sam da se on i danas sa nama raduje na nebu, i da su njegove molitve doprinijele da mi jednostavno i brzo i lako, otkada ste Vi (Abazović) na ovom mjestu, pa i ja na svom, dođemo do ovog epiloga. Nije bilo potrebno mnogo riječi među nama da se razumijemo da je ovakav ugovor nešto što je potrebno i državi Crnoj Gori i SPC u Crnoj Gori", poručio je Porfirije.  

Istakao je da cilj nisu prava radi prava, sa aspekta vjerskih zajednica.

"Za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo u punoći, na temeljima Jevanđelja i sistemu vrijednosti koja crpimo iz njega, doprinesemo izgradnji ne samo demokratskog, već ljudskog društva, sa ciljem da svi osjećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno - dio ljudskog roda. Sve drugo dolazi nakon toga", zaključio je Porfirije.

Zahvalio je Abazoviću i saradnicima na trudu i odlučnosti, ali i građanima Crne Gore.

"Vjerujem da se svi oni raduju, bez obzira u kojoj mjeri će to neko pokazati ili ne", naveo je Porfirije.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније