Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ I. P. ]

02. 08. 2022. 09:42 >> 09:39
1

HRA SAOPŠTILA

Pet krivičnih prijava nakon incidenata u Nikšiću 13. jula

Policijski službenici nikšićkog Centra bezbjednosti su, u vezi sa dešavanjima na Trgu slobode u tom gradu, od 13. jula podnijeli pet krivičnih prijava protiv pet osoba.


To je saopšteno iz Akcije za ljudska prava (HRA), koja je od Uprave policije zatražila podatke o krivičnim prijavama u vezi sa incidentima u Nikšiću 13. jula, na Dan državnosti.

„Uprava policije navodi da su policijski službenici u međuvremenu podnijeli pet prijava protiv pet osoba“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su podnijete dvije prijave protiv dvije osobe zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, jedna prijava protiv jedne osobe zbog sprečavanja službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Iz HRA su u saopštenju naveli da je podnijeta jedna prijava protiv jedne osobe zbog ugrožavanja sigurnosti i jedna prijava protiv jedne osobe zbog prinude u pokušaju.

Kako su kazali iz te nevladine organizacije, tim krivičnim prijavama nijesu obuhvaćena krivična djela u vezi sa govorom mržnje koji se čuo u Nikšiću, ali su o tome prikupljena obavještenja i očekuje se ocjena Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je nadležno za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

„Očekujemo da tužilaštvo pjevanje pjesme “Leleču Turci, kukaju bule, oj lele lele, evo ga Vule, a serdar Janko sa sabljom maše, udrite braćo, srpstvo je naše” ocijeni kao govor mržnje i procesuira, kao i svaki sličan govor koji izaziva mržnju i produbljuje podjele“, rekli su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније