Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

01. 08. 2022. 16:32 >> 16:30

U BERANSKOJ BOLNICI

Prvi put obavljenje laparoskopske operacije debelog crijeva

U Opštoj bolnici u Beranama juče su prvi put urađene dvije laparoskopske operacije debelog crijeva. Operacije su izveli hirurzi Opšte bolnice dr Milorad Magdelinić, dr Nikola Vučetić, dr Borislav Lutovac i dr Boris Dašić, a uz svesrdnu pomoć doc dr Miljana Ćeranića, Beranca koji radi u Kliničkom centru Srbije.

Kako navode u saopštenju Opšte bolnice Berane, ljekari ove zdravstvene ustanove imaju bogato iskustvo na laparoskopskim operacijama žučne kese. Takođe, ginekolozi rade laparoskopske operacije. Urolozi su u fazi edukacije i već je urađeno nekoliko operacija iz oblasti urologije.

"U ovoj zdravstvenoj ustanovi uradi se 150 do 200 laparoskopskih operacija godišnje. Do sada su rađene žučne kese, laparoskopske eksploracije, biopsije i operacije slijepog crijeva, suture perforativnog ulkus, ciste jednjaka, ciste bubrega, ekstrauterine, miomektomije. Nabavkom nove opreme stvoreni su uslovi za laparoskopske operacije debelog crijeva", kazao je direktor bolnice dr Magdelinić.

U saopštenju navode da je dr Ćeranić koji je pomagao u jučerašnjim operacijama tumora debelog crijeva, jedan od vodećih hirurga u Srbiji i regionu, za operacije iz oblasti napredne laparoskopske hirurgije beningnih i malignih oboljenja debelog crijeva. Jedan je od ljekara koji imaju najveću seriju laparoskopskih operacija na prostoru Srbije, jedan od rijetkih sa sertifikatom instruktora za kolorektalnu hirurgiju.

"U posljednjih nekoliko godina hirurzi iz naše Opšte bolnice završavali su specijalizacije u Beogradu pod mentorstvom dr Ćeranića. Riječ je o operacijama koje se do sada nijesu radile u Opštoj bolnici Berane. Nadamo se da će u narednom periodu dr Ćeranić biti naš česti gost i raditi operacije ovog tipa, prenositi svoje znanje i vještine našim hirurzima i na taj način stvoriće se uslovi da se pacijenti sjevera Crne Gore operišu u našoj bolnici", istakao je Magdelinić.

Poručuju i da će Opšta bolnica Berane uz pomoć i podršku Ministarstva zdravlja stvoriti i obezbijediti sve uslove potrebne za izvođenje operacija koje se do sada nijesu obavljale u toj ustanovi, a sve u cilju unapređenja zdravstvene zaštite građana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније