Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

14. 07. 2022. 10:25 >> 10:22

ZDRAVSTVENI RADNICI SAGLASNI

HPV vakcina odgovor na alarmantno obolijevanje od raka

Situacija po pitanju obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Crnoj Gori je alarmantna, a HPV vakcinacija je okosnica je održivog odgovora na taj problem, saglasni su zdravsteni radnici.

Oni su to zaključili na sastanku u Institutu za javno zdravlje Crne Gore koji je organizovan uz podršku SZO i na kom su učestvovali zdravstveni radnici iz cijele države, prevashodno pedijatri, ginekolozi, epidemiolozi, medicinske sestre. 

“Situacija po pitanju obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Crnoj Gori je alarmantna. Moramo da preduzmemo sve mjere prevencije da tu sliku u narednim godinama promjenimo. Hoćemo da zaštitimo našu djecu i da im objezbjedimo sigurnu budućnost bez raka grlića materice”, jednoglasni su učesnici skupa.

Pedijatar iz Doma zdravlja Podgorica Slađana Račić, koja je i

koordinator HPV vakcinacije za glavni grad, istakla je da je HPV vakcina je veoma bezbjedna.

“Primjenjuje se u preko 100 država, duže od 15 godina. Ova vakcina može spriječiti devet od 10 slučajeva raka grlića materice. Poslije toliko godina primjene ove vakcine i ogromne količine naučnih dokaza, nemamo nikakvu dilemu da se radi o veoma bezbjednoj vakcini, a sama svrha primjene tj. činjenica da se radi o vakcini protiv malignih bolesti, daje nam za pravo da je snažno i nedvosmisleno preporučujemo“, kazala je ona.

Naglasila je da svaki roditelj želi zdravu i prosperitetnu budućnost za svoje dijete, “zato je HPV vakcinacija prava i odgovorna odluka svakog roditelja”.

Ekspert Svjetske zdravstvene organizacije Megi Krukšenk istakla je da se u državi iz koje dolazi (Škotska), HPV vakcinacija sprovodi punih 14 godina, da je odziv na HPV vakcinaciju posebno kada su u pitanju djevojčice veoma visok, te da ova zemlja već ima izuzetne rezultate u prevenciji premalignih formi bolesti i invazivnog raka grića materice.

Pozdravljajući učesnike skupa direktor IJZCGIgor Galić  naglasio je da je borba protiv raka grlića materice u vrhu prioriteta Instituta i cijelog zdravstvenog sistema.

“Pokrenute su aktivnosti ka ponovnom uspostavljanju skrining programa za rano otkrivanje ove bolesti, a intenzivno se sprovode pripremne aktivnosti u cilju početka HPV vakcinacije, koja će krenuti u drugoj polovini septembra ove godine. Menadžment Instituta bezrezervno će podržati tim koji će se baviti promocijom i sprovođenjem Programa HPV vakcinacije u CG”, kazao je on.

Šefica SZO kancelarije u CG Mina Brajović kazala je da crni bilansi obolijevanja i umiranja od raka grlića materice mogu postati dio prošlosti sa uvođenjem vakcinacije protiv HPV virusa, kao integralne komponente odživog odgovora na ovu opaku bolest uz skrining program i unaprijeđenje dostupnosti kvalitetnom liječenju.

Uspješna implementacija Plana uvođenja HPV vakcine u program imunizacije pretpostavlja mobilisanje kolektivne moći i resursa društva i svih sektora.

“Kao što vakcnacija predstavlja okosnicu napora na ostvarivanju univerzalne zdravstveno zaštite , tako i motivisani i kompetentni zdravstveni radnici imaju kritičnu ulogu u promociji benefita HPV vakcinacije za zdravlje djevojčica, djevojaka i žena u CG i razvoj cjelokupnog drustva u kojem niko nece biti zaboravljen”, kazala je Brajović.  

Epidemiolog Milko Joksimović, koordinator aktivnosti kada je u pitanju HPV vakcinacija na nacionalnom nivou, naveo je da IJZCG već preko pola godine intenzivno radi na pripremi za započinjanje Programa HPV vakcinacije.

”Mnoge aktivnosti su urađene, a sada je došao je red i na one koje treba da budu vidljive, uključujući promociju. Kada je u pitanju Program imunizacija, CG se nalazi u nikad većim izazovima, sigurno je da ćemo se sa brojnim izazovima suočiti i kada je u pitanaju Program HPV vakcinacije, ali na nama je da ga postepeno razvijamo i unaprijeđujemo kako bismo u budućnosti promijenili sliku kada je u pitanju obolijevanje i umiranje prije svega od raka grlića materice”poručio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније