Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

09. 07. 2022. 07:11   >>  20:10 1

LUČA

Prvi projekat svemirskog istraživanja u Crnoj Gori

Doza skepticizma koji se na pomen lansiranja prvog crnogorskog satelita „Luče“ javlja kod većine naših građana samo je motiv više da projekat osnivača organizacije Montenegro Space Research uspije. Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević došli su na ideju da osnuju prvu crnogorsku organizaciju koja će se baviti izučavanjem svemira. Fokus im je usmjeren ka nauci i istraživanju, a cilj popravljanje slike koju Crna Gora ima kada je ova oblast u pitanju.

Drakulićeva, koja je i inženjer telekomunikacija i CTO organizacije, objašnjava da je rad na projektu “Luča” izazovan i vrlo kompleksan.

“Svima nama je ovo veliko iskustvo i odskočna daska za buduće projekte. Samim tim što smo pokrenuli prvi projekat svemirskog istraživanja u Crnoj Gori, mi smo upisali sebe u knjigu istorije. Međutim, ne želimo da se zadržimo na tome već da što više doprinesemo razvoju ove industrije u našoj državi i da što više motivišemo vizionare iz okruženja da krenu u realizaciju projekta sličnih našem”, poručuje ona.

Kako kaže, iako su prethodni projekat Cubesat, sa izuzetkom dijela koji su obezbijedili organizatori takmičenja FIRST Global Challenge finansirali iz svog džepa, sada imaju podršku Agencije za civilno vazduplovstvo. Kako kaže, u proces lansiranja biće uključeno i Ministarstvo odbrane što će, vjeruje Drakulićeva, otvoriti vrata saradnje između ove organizacije i ministarstva.

“U toku smo pregovora i sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom nauke i Vladom Crne Gore,kao i nekim privatnim kompanijama koji su iskazali interesovanje i vidjeli potencijal i značaj našeg projekta. Vjerujemo da će državne institucije prepoznati značaj ove oblasti za našu zemlju”, poručuje Drakulićeva.

Govoreći o Crnoj Gori kao terenu za razvoj inovacija, Nina kaže da se o ovome može govoriti u dva pravca.

“Crna Gora kao mlada država u razvoju je pogodna za ljude koji žele da pokrenu nešto tehnološki inovativno iz razloga što postoji velika mogućnost da budete prvi u tome i da oblikujete tržište po vašoj želji. Sa druge strane, Crna Gora nije obezbijedila dovoljno prostora za proizvodnju tehnoloških inovacija. Edukovani, sposobni ljudi su većinom po zemljama zapadne Evrope, teško je doći do materijala... Međutim, nekome ko voli izazove, Crna Gora je idealan teren za napredovanje”, poručuje Drakulićeva.

Sama riječ Luča znači foton – svjetlost. Diploma Luča dodjeljuje se đacima za postizanje izvanrednih uspjeha u toku osnovnog i školovanja u srednjim školama, a tu je i Njegoševo djelo Luča Mikrokozma. Sve ovo su bili podsticaji da i prvi crnogorski satelit dobije ovo ime.

Iako još uvijek nije donesena odluka o lokaciji sa koje će ova ekipa podići raketu, moguće je da će to biti Bjelopavlići.

“Bjelopavlići se nalaze u centralnom dijelu države, okruženi su brdima, s toga nude dobre uslove za lansiranje određenih satelita. Postoje mnogi parametri koji trebaju da se uzmu u obzir prilikom lansiranja, tako da nije 100 odsto sigurno da će lansiranje ići iz Bjelopavlića, ali za sada možemo da potvrdimo da je ta regija aktuelna i da smo vršili nekoliko testiranja iz tog dijela”, pojašnjava Drakulićeva.

Govoreći o Luči, Nina kaže da je glavni cilj lansiranja testiranje komunikacije.

“Nama najbitniji senzori u Luči su senzori za UV zračenje i X zraci. Cilj je da se testira komunikacija. Luča takođe predstavlja revolucionarni način podizanja tereta do ivice svemira. On se sastoji od dvije faze, prva faza je podizanje rakete uz pomoć meteoroloških balona do nekih 40-50 kilometara, a onda sa te visine lansiranje same rakete do nekih 100-150 kilometara”, objasnila je Drakulić.

Bilo je veoma izazovno zakoračiti u jedan ovakav projekat u Crnoj Gori, ali nema sumnje da je spoj ova tri vizionara i njihovog tima osuđen na uspjeh.

“Tri ključne figure u organizaciji su osnivači, Nikola Perović, Filip Jovićević i ja. Nikola je hardver i softver inženjer i naš glavni inženjer ( Chief Engineer), a ja sam inženjer telekomunikacija i CTO. Filip sa druge strane dolazi iz svijeta biznisa i ekonomije i njegova pozicija je COO. Nikola i ja se ekipom inženjera vodimo tehnički dio, dok Filip razvija biznis strategiju i zadužen je za operativne taskove”, objašnjava Nina.

Nije neočekivano što kako građani, tako i političari začuđujuće gledaju na ovaj projekat, ali Nina kaže da kada počnu da se ređaju uspjesi podrška šireg društva neće izostati.

“Mentalitet našeg naroda ne prihvata inovacije bez određene doze skepticizma. Mišljenja smo da je taj skepticizam prisutan kako kod građana, kako i kod čelnih ljudi/političara. I njihov skepticizam je opravdan ako uzmete u obzir naše godine, tj.mladost i ideju koja do sada nije pominjana u našoj državi. Međutim, svi mi imamo veliko iskustvo i shvatili smo projekat ozbiljno, s toga težimo da ga ostvarimo na najbolji mogući način. Kada prvi uspjesi krenu da se ređaju, vjerujemo da cjelokupna podrška neće izostati”, kazala je Drakulićeva.

Ovaj tim spreman je da dâ doprinos da bi se poboljšao kvalitet života građana Crne Gore u različitim oblastima.

“Postoje ideje o sistemu koji bi detektovao požare (uz pomoć satelita ili dronova), identifikovao prestupnike i slično. Međutim, želimo da naglasimo da će naše rakete sadržati isključivo satelite u sebi, nikako eksplozive i putanja naših raketa će uvijek biti usmjerena ka svemiru”, zaključuje Nina govoreći za Makanje o daljim planovima ovog tima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније