Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Igor PEJOVIĆ ]

04. 07. 2022. 06:53   >>  18:16 2

NEKAD POPULARNE USLUGE

Građani i dalje zovu "Tačno vrijeme" i zakazuju "Buđenje"

Iako mnogi vjeruju da servis “Tačno vrijeme“ danas živi samo kroz evergreen hit “Okreni 95”, nekada popularne grupe Tap 011, u Crnoj Gori se i dalje za u sekundu tačno vrijeme možete informisati pozivom na broj 125, koji je i nasljednik jednog od najpopularnijih dvocifrenih brojeva u bivšoj Jugoslaviji. No, ovo nije jedina zanimljivost u vezi s navikama iz nekada velike nam države. Vjerovali ili ne, građani Crne Gore putem fiksnog telefona i dalje poručuju “buđenje”.

Servis “Tačno vrijeme” sa kojeg nas je prepoznatljiv glas u vrijeme stare Jugoslavije obavještavao o tome koliko je sati, u Crnoj Gori i dan danas “živi” kroz broj 125.

I dok se uglavnom svi za satnicu upravljamo putem mobilnih telefona, pametnih satova i ostalih digitalnih uređaja, u našoj zemlji postoje i oni rijetki koji i dalje pozivaju nekada popularni “95” da bi saznali koliko je sati.

Da taj servis ipak nije spreman “za penziju” potvrđuju i podaci Crnogorskog Telekoma dostavljeni Portalu RTCG, prema kojima je samo prošlog mjeseca ostvareno više od 4.000 poziva sa 263 broja.

Francuska "penzionisala" uslugu

A u priču o tome da li se i koliko često u Crnoj Gori poziva “Tačno vrijeme”, redakcija našeg portala krenula je tragom informacije da je Francuska, inače prva zemlja koja je uvela "glasovni sat" koji je informisao zainteresovane o tačnom vremenu, tu uslugu prošlog četvrtka u ponoć isključila nakon 89 godina.

Nakon što smo u petak pozvali 125 i dobili informaciju o tačnom vremenu, od Crnogorskog Telekoma smo zatražili možda neobičan podatak - u kojoj mjeri naši građani koriste nekad veoma popularnu uslugu.

Sudeći po statistici Telekoma od jula 2020. do jula ove godine, više stotina građana pozivalo je servis “Tačno vrijeme”, pa se broj poziva upućenih prema “125” kreće između 3.200 do gotovo 4.800. Ipak, brojevi sa kojih je pozivana ova usluga u istom periodu su od 238, tokom maja ove godine, do 548 u oktobru 2020.

Kad je u pitanju jun, kako su nam kazali, posljednji poziv upućen ka 125 broju obavljen je 30.06. u 22:15:32.

Koliko nas je puta budio Telekom...

Zanimljivo je i to da osim “Tačnog vremena” građani “Buđenje” i dalje zakazuju putem fiksnog telefon, što će reći da ima onih koji ne vjeruju alarmu sa mobilnih uređaja.

Tako je od početka 2020. do kraja juna ove godine realizovano više od 4.500 usluga “Buđenja”. Posmatrano po godinama, u 2020-oj ih je bilo 1.818 (u prosjeku 150 mjesečno), prošle godine 1.779, a u prvih šest mjeseci ove 975.

Sudeći po brojkama i navikama naših građana stihovi iz pjesme s početka priče “Okreni broj 95, kao sav normalan svet, i automat kaže tačno vreme”, koja je snimljena 1998. godine, imaju smisla i 24 godine kasnije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније