Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R. [ Beta ]

23. 04. 2024. 12:24 >> 12:25
Čitaj mi:

DOGOVARALI CIJENE USLUGA?

Telekomunikacionim operaterima 45 miliona profita, AZZK ispituje

Vodeća trojka na crnogorskom telekomunikacionom tržištu M-tel, Crnogorski Telekom i One Crna Gora je prošle godine imala ukupno 271 milion eura prihoda, što je rekordan godišnji rast od 25 odsto na godišnjem nivou, dok je ukupan profit ovih kompanija porastao rekordnih 144 odsto na 46 miliona eura.

Lidersku poziciju je M-telu, prema analizi Bankar.me, povećao ukupni prihod 36 odsto na 111 miliona eura; na drugom mjestu je Crnogorski Telekom sa ostvarenih 84 miliona eura i godišnjim rastom od 6,1 odsto, dok je One imao 61,7 miliona, uz rast od 11 odsto na 61,7 miliona eura.

M-tel je ostvario i najveći profit od 28,5 miliona eura; slijedi One sa 10,9 miliona uz rast od 1,8 odsto, dok je dobit Telekoma bila 2,8 puta veća i iznosila 6,6 miliona čiste dobiti, što je 2,8 puta više u odnosu na godinu ranije.

Zbirno gledano, ove tri kompanije su za proteklih pet godina uspjele da ostvare 126 miliona eura čistog profita.

Kompanije dogovarale cijene usluga?

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) pokrenula je nedavno ispitni postupak u kojem će proveriti da li su crnogorske telekomunikacione kompanije Crnogorski Telekom, M:tel i One Crna Gora dogovarale cijene usluga.

U rješenju objavljenom na sajtu AZZK, navodi se da je toj Agenciji 12. marta ove godine Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), dostavila Inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije, sa priloženom pratećom dokumentacijom.

"U Inicijativi je navedeno da su društva Crnogorski Telekom, One Crna Gora i M:tel izvršili povredu konkurencije praksom koja ukazuje na postojanje pisanog ili usmenog ili prećutnog dogovora kojima se direktno određuju uslovi na tržištu elektronskih komunikacionih usluga i koji sprečavaju razvoj efikasne konkurencije na predmetnom tržištu. Inicijativa za ispitivanje povrede konkurencije je dopunjena 20. marta", piše u rješenju AZZK.

Kako se dodaje, uvidom u dostavljene prateće akte, utvrđeno je da je u njima navedeno da se na tržištu mobilne telefonije, za pripejd (prepaid) korisnike povećava iznos minimalne dopune kod sva tri operatera sa istim iznosom, sa identičnim rokom za dopunu računa korisnika, kao i uz obavještenje da kod sva tri operatera primjena navedenih promjena počinje od istog dana, odnosno od 1. aprila ove godine.

Opreteri su korisnike obavijestili da je od 1. aprila ove godine minimalna dopuna pripejd računa na trafikama i u prodavnicama pet eura. Do 1. aprila je minimalna dopuna bila tri eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније