Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

10. 04. 2024. 21:03 >> 22:38
Čitaj mi:

"OKRUGLI STO"

Uz pomoć SAD izvesti na čistinu sve privatizacije

Predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije Uglješa Urošević (PES) nada se da će američka administracija pomoći u svim procesima i da ćemo na čistinu izvesti ono što se dešavalo oko svih privatizacija, a posebno Telekoma. On je u emisiji "Okrugli sto", na Parlamentarnom programu Televizije Crne Gore, istakao da se mora konstatovati ko treba da nadomjesti štetu u svim ovim procesima.

Urošević je istakao da je Telekom prodat za oko 120 miliona eura, a da mu je tadašnji godišnji profit bio oko 40 miliona.

"To vam govori da je Telkomprodat za tri godine profita. Tadašnja Agencija za telekomunikacije je bila bitna stavka, bila je intencija da kada se proda Telekom da agencija spusti cijene usluge na niži nivo, međutim Agencija ne radi ono što je trebalo, ne spušta cijenu usluga i oni zadržavaju isti profit i za tri godine isplaćuju ono što su uložili za kupovinu Relekoma i cijele infrastrukture u okviru kompanije. Nevjerovatno je da država proda cijelu infrastrukturu telekomunikaciju stranom investitoru, a da se u tom procesu ne zaštiti", kazao je predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije.

Rekao je i da je već sprovedena drastična revizija, te da je pomenuta Agencija pokazala mnoge manjkavosti, uključujući Kontrolni centar na Dajbabskoj gori koji je koštao 11 miliona.

Na pitanje o statusu pred Specijalnim državnim tužilaštvom, Urošević je kazao:

"Tužilaštvo ima apsolutnu informaciju o svemu ovome, ovo više nije tajna."

Bivši predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije Maksim Vučinić (Radnička partija) naglasio je da to tijelo za cilj ima da se ostvari pravda za radnike u Crnoj Gori, a onda i sve građane.

"Sve privatizacije liče jedna na drugu, razlike su samo u šteti, i koristi koju su akteri privatizacija ostvarili na nelegalan način. Možda najskuplja privatizacija je privatizacija Telekoma. Ako znamo kolika je bila godišnja dobit Telekoma, a da je prodat za 114.000 miliona eura, vidimo kolika je šteta napravljena...", rekao je on u emisiji "Okrugli sto".

Poručio je da je neko "prodao dio ekonomskog suvereniteta Crne Gore i jedno tržište nad kojim je država imala monopol".

Na pitanje ko nije dostavljao podatkeo privatizaciji, Vučinić je odgovorio:  

"Problem je bio što tadašnji odnos snaga u parlamentu nije bio kao danas. Ono što je bio ključni problem kod određenih privatizacija je bio što smo imali opstrukciju, ako bojkotuje sjednicu sedam poslanika, nijeste mogli da otpočetne sjednicu..."

Bivši predsjednik Komisije ističe da je pitanje za Vladu i pravosuđe da li je dio materijala o procesima privatizacije uništen. 

"Imali smo veliki broj podataka i to je već bio signal pravosudnim organima da urade nešto po tom pitanju. Imali smo situaciju da je pravosuđe ignorisalo evidentnu korupcionašku aferu", dodao je Vučinić. 

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dejan Ðurović (NSD) smatra da je nedolazak opozicije u emisiju o privatizacijama zapravo otklon aktuelnih poslanika od rukovodstva DPS-a koje je, kako je rekao, bilo poprilično uključena u ove procese.

"Razumijem poslanike koji ne žele da brane one koji su direktno ili indikretno učestvovali u ovim privatizacijama", kazao je Đurović.

On je na temu privatizacije Telekoma kazao da se se može doći do zaključka u kojem se mora vidjeti da je naša privatizacija bila "pljačkaška privatizacija".

"Vrhuška DPS-a i njenih satelita uzela je sav novac i rasprodala Crnu Goru", istakao je predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Rekao je i da je Bar reprezentativan primjer uništenog grada. Istakao je da je taj grad omao perspektivne firme poput Bar bilje, Barsku plovidbu, Izbor bar, Rumija trans...

"Sud se mora se obračunati sa ovakvim vrstamo privatizacije. Privatizacija inače donosi nešto dobro državi, a kod nas je država opljačkana", zaključuje Đurović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније