Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

11. 06. 2022. 14:07   >>  14:09

ŠĆEKIĆ SA EKSPERTIMA SZO

Bez kvalitetnih usluga nema zdravlja za sve

Razvijanje i uvođenje operativnog sistema za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenata nema alternativu, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić na sastanku sa ekspertskim timom Svjetske zdravstvene organizacije, koji je održan juče u Ministarstvu zdravlja.

“Sistem kontrole kvaliteta unaprijediće zdravstvene ishode, donijeti ekonomske benefite, ali i doprinijeti većem stepenu odgovornosti i promociji transparentnosti u radu čitavog zdravstvenog sistema kao jedinog puta izgradnje povjerenja gradjana u zdravstvo i institucije sistema”, poručio je Šćekić.

Neophodno je, kako kaže, da se sa retorike pređe na djela.

„Ulažući u integrisano pružanje kvalitetnih, blagovremenih, jednako dostupnih zdravstvenih usluga, utemeljenih na najnovijim naučnim dokazima i znanjima, gradimo inkluzivno društvo i stvaramo pretpostavke za ubrzani ekonomski oporavak u post COVID periodu. U predstojećem periodu planirano je rekalibriranje institucionalnog aranžmana i formiranje specijalnog tima za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite u okviru Ministarstva zdravlja”, najavio je Šćekić predstavljajući strateške prioritete u radu svog resora.

Pozdravljajući posvećenost Ministarstva zdravlja u ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite, šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori Mina Brajović istakla je da će uspjeh u unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga biti mjera uspjeha transformacije zdravstvenog sistema.

„ Zdravstvena zaštita suboptimalnog kvaliteta najviše pogadja najranjivije u društvu, doprinosi nejednakostima i predstavlja prepreku održivom razvoju“, dodala je Brajović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, na sastanku je učestvovao i Joao Rodrigez Berda, šef SZO kancelarije za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenata, koja je smještena u Atini, koji je istakao da efikasan i snažan odgovor na epidemiju hroničnih oboljenja u Crnoj Gori iziskuje insistiranje na kvalitetu svih usluga uključujući promociju, prevenciju, liječenje i palijaciju.

On je ukazao na važnu spregu između kvalitetne zdravstvene usluge i dinamiziranja održivog oporavka turizma u Crnoj Gori.

“Učesnici sastanka složili su se da poboljšanje kvaliteta traži holistički pristup i sistemsko djelovanje u pogledu jačanja kapaciteta zdravstvenog kadra, stvaranja uslova za stabilno i dovoljno finansiranje, efikasnu upotrebu raspoloživih resursa i insistiranje na digitalizaciji i inovacijama. Unapredjenje kvaliteta zdravstvene zaštite je složen izazov i pretpostavlja proces, a ne jednokratnu akciju u kojem Ministarstvo zdravlja očekuje snažnu podršku SZO i ostalih strateških partnera, zaključeno je na sastanku”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније