Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.R. ]

07. 06. 2022. 13:42 >> 13:43

PUNOMOĆNIK ZAVODA ZA ŠKOLSTVO

Novović da ispita sumnjive tendere

Punomoćnik Zavoda za školstvo Crne Gore , advokat Dalibor Kavarić podnio je krivičnu prijavu protiv N.N. lica iz Zavoda za školstvo koja su učestvovala u postupcima javnih nabavki za projekte u periodu od 01.01.2015. godine do 31.12.2021. godine. On tvrdi da postoji sumnja da su tenderi namješteni tako što je falsifikovana dokumentacija. Navodi i da se radi o šteti od više stotina hiljada eura koja je pričinjena budzetu Crne Gore.

 

On je tužilaštvu dostavio dokumentaciju za koju tvrdi da je falsifikovana. U Krivičnoj prijavi se navodi da je JU Lovćen Bečići, navodno,  u toku tri godine prihodovala, od strane Zavoda za školstvo 1.315.000,00 eura, što predstavlja ukupni jednogodišnji budžet Zavoda za školstvo. U toku 2019. i 2020. godine ukupna plaćanja za ovu namjenu su bila 1.000.000 eura, odnosno 500.000 godisnje, dok je u toku 2021. godine, ukupno plaćanje iznosilo 315.000 eura.

Od specijalnog tužioca je tražio da na ove okolnosti ispita Rešada Sijarića koji je u tom periodu bio direktor Zavoda za školstvo.

Prijava je predata specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. U prijavi se navodi da su osumnjičeni u navedenom periodu u službenim prostorijama i van njih, kao odgovorna lica Zavoda za školstvo Crne Gore, u svojstvu odgovornih lica, članova tenderske komisije „zloupotrebama službenog položaja u pojedinim kolektivnim odlukama odlučivali bez potpisa od strane svih članova komisije“. Summnja se da su na mjestu predviđenom za potpise članova komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda izostavljeni potpisi pojedinih članova Komisije.

U tenderskoj dokumentaciji u koju je Portal RTCG imao uvid, nedostaju potpisi članova komisije Zorice Radović i Danijele Đilas, dok postoji potpis člana Predraga Vujičića. Takođe se vidi, a kako se navodi i u krivičnoj prijavi, da je na određenoj tenderskoj dokumentaciji od strane nepoznatoga lica izvršena prepravka djelovodnog broja protokola, a u kojim je javnim nabavkama učestvovao jedan broj istih pravnih lica, kao „pobjednici“ na tenderu i kao jedini aplikanti kao i isti članovi komisije u višegodišnjem periodu.

"Imajući u vidu da su na osnovu tako raspisanih i odobrenih tendera, odobreni poslovi, za koje su ispostavljane i plaćane fakture u visokim novčanim iznosima, za koje, naprijed navedene radnje imenovanih postoji osnovana sumnja da su izvršili kivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika Crne Gore, čijim izvršenjem je Zavodu za školstvo, odnosno Budžetu Crne Gore napravljena materijalna šteta u iznosu od više stotina hiljada eura. Iznos će biti utvrđen putem finansijskog vjetšačenja, navodi se u prijavi. Punomoćnik Zavoda za školstvo prijavio je specijalnom tužilaštvu da je prilikom pregleda tenderske dokumentacije na kojoj su izabrani ponuđači: JU Lovćen Bečići i turisticka agencija Marco Polo, utvrđeno  da je na određenom broju dokumenata došlo do prepravke datuma, a da te prepravke nijesu konstatovane - verifikovane pečatom i potpisom ovlašćenog lica", navodi se u prijavi.

Utvrđeno je i, kako tvrdi, da postoji veći broj tenderskih dokumenata na kojima nema svih potpisa od strane članova tenderske komisije.

"Takođe, prilikom isplata po većem broju faktura u većim novčanim iznosima na računu je samo naveden fiksni novčani iznos, bez specifikacije na šta se taj novčani iznos sa računa odnosi", stoji u krivičnoj prijavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније