Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

11. 05. 2022. 08:26 >> 10:30
3

MRDOVIĆ

"Reizborom sudija i tužilaca da se vrati pravda u CG"

Kada nosioci pravosudnih funkcija završe iza rešetaka, jasno je koliko je pravo u zemlji ugroženo, kazala je Ines Mrdović iz Nevladine organizacije “Akcija za socijalnu pravdu”. Ona je gostujući u jutranjem programu "Dobro jutro Crna Goro" saopštila da će se teško nadoknaditi šteta koja je nanijeta građanima, te da je Crnoj Gori najhitnije potreban reizbor tužilaca i sudija ukoliko se želi povratiti pravda.

Ines Mrdović kaže da hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, koje dolazi nakon hapšenja nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice pokazuje da dugo vremena nije bilo volje da se neke stvari pomjere sa mrtve tačke.

“Kada vam nosioci nekadašnjih, a i sadašnjih pravosudnih funkcija završe iza rešetaka je najbolji pokazatelj koliko je pravo u ovoj zemlji ugroženo i koliko ne postoji kvalitetan pravni sistem koji treba da zaštiti prava svih nas u zemlji”, kazala je Mrdović.

Ističe da je godinama ukazivano na stanje u crnogorskom pravosuđu, ali da nije postojalo volje da se završi sa takvim radnjama.

“Novi specijalni tužilac je pokrenuo neke stvari. Ovo je zadovoljavajući i kvalitetan početak, ali samo početak. Treba uraditi mnogo toga. Građani jesu zadovoljni, ali važno je da ti koji su se ogriješili o pravu treba da dobiju zaslužene kazne, nije dovoljno što su samo sada iza rešetaka, treba da se ispravi nepravda prema ljudima koji su na taj način oštećeni. Treba da se oduzme nezakonito stečena imovina, odnosno bogatstvo”, kazala je Mrdović.

Dodaje da je pitanje kako će se taj proces završiti.

“Građani ove zemlje očekuju otvaranje nekih novih predmeta, a tu prije svega mislim na poslove koji vode prema porodici Đukanović. Da li će se to desiti ostaje da se vidi”, saopštila je ona.

Mnogo je problema i sumnji da je ova država oštećena na stotine miliona eura kroz privatizacije, kriz namještanje planskih dokumenata, stečajnih postupaka itd.

Naglašava da nije dovoljno samo da oni koji su bili na vrhu budu procesuirani, nego se postavlja pitanje šta sa ostalima, jer su kako je kazala, ti na vrhu birali sebi podovne sudije.

“Crnoj Gori je najhitnije neophodan reizbor tužilaca i sudija ukoliko se želi povratiti pravda prema građanima ove zemlje”, kazala je ona.

Mrdović smatra da se jako teško može nadoknaditi šteta građanima.

“Za neke stvari su prošli rokovi, a oni koji su u međuvremenu postali bogati nijesam sigurna da su bili toliko naivni i da to nijesu pokušali da sakriju, da se ta imovina vodi na druge osobe”, objašnjava Mrdović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније