Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina/RTCG [ I. P. ]

03. 05. 2022. 11:55   >>  11:56

AKCIJA SMCG

Pet minuta gromoglasne tišine

Sindikat medija Crne Gore i ove godine dio je regionalne akcije "Pet minuta gromoglasne tišine", koja se organizuje povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

Uputili su apel medijima da se uključe u akciju koja je planirana od 11 sati i 55 minuta do 12 sati, kojoj se pridružuje i Portal RTCG: "Sa Pet minuta gromoglasne tišine treba jasno da iskažemo svoju sindikalnu i profesionalnu solidarnost i odlučnost u namjeri da zaštitimo prava koja nam pripadaju".

Inače, iz Sindikata su ukazali da novinari, novinarke i zaposleni u medijima dočekuju Svjetski dan slobode medija u boljem ekonomskom ambijentu i sa jačom krivično-pravnom zaštitom od napada nego ranije, ali brojni problemi i izazovi ostaju.

Navodi se da su većem dijelu zaposlenih u medijima povećane zarade početkom ove godine zahvaljujući programu "Evropa sad", dok su samo mjesec ranije njihove prosječne zarade i dalje bile ispod državnog prosjeka.

Upozorava se da brojni zaposleni u nekim lokalnim javnim emiterima još nijesu dobili te povišice jer, usljed kašnjenja, primaju plate iz prošle godine.

"U tom smislu, položaj radnika/ca u ovim medijima nije poboljšan, a novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, koji je trebalo da popravi stvari, ne usvaja se već tri godine“, kaže se u proglasu SMCG.

Ocjenjuje se da, i pored povećanja zarada, novinari i medijski radnici ostaju preopterećeni, zbog povećanog obima posla, usljed intenzivnih društveno–političkih dešavanja, ali i često nedovoljnog broja ljudi u redakcijama.

"Dio njih radi prekovremeno, a za to nijesu plaćeni dok su mnogi prinuđeni da pored novinarstva rade još neke poslove kako bi imali stabilnu egzistenciju. Sve su to problemi koji se ponavljaju iz godine u godinu i bez čijeg rješavanja ne možemo imati potpunu slobodu medija u našoj zemlji“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je SMCG nedavno ponovo pokrenuo inicijativu prema Uniji poslodavaca o otpočinjanju pregovora o novom Granskom kolektivnom ugovoru pošto je dosadašnji iz 2004. godine prestao da važi.

"Očekujemo da pregovori počnu uskoro i da dođemo do dogovora kojim će se poboljšati radno-pravni i ekonomski status zaposlenih u medijima, a vjerujemo da je i vlasnicima medija u interesu da imaju zadovoljne zaposlene“, kaže se u proglasu.

Navodi se da 3. maj - Svjetski dan slobode medija Crna Gora dočekuje i sa izmijenjenim Krivičnim zakonikom, kojim je pojačana krivično-pravna zaštita novinara i medijskih radnika, odnosno povećane kazne za napade na novinare.

To je, kako se podsjeća, bila dugogodišnja inicijativa nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, kojoj se pridružio SMCG, a kasnije još sedam organizacija koje se bave i medijima.

"Prošla godina je bila najgora po broju napada na novinare/ke u Crnoj Gori kojih je bilo čak 28, a zabilježeno je i nekoliko incidenata ove godine pa vjerujemo da će tužilaštva i sudovi vrlo brzo biti u prilici da primijene novi Krivični zakonik i oštrije kazne napade ili ometanja novinara/ki dok rade svoj posao“, kaže se u proglasu.

Podsjerća se da je prošle godine urađena i prva Medijska strategija Crne Gore i počeo rad na izmjeni medijskih zakona.

"Očekujemo da će se medijska pravila i zakoni u Crnoj Gori brže mijenjati kako bi izlazili u susret brzim promjenama u medijskoj industriji i potrebama zaposlenih. Loš primjer je Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama koji već tri godine čeka da bude usvojen, a mogao bi da značajno popravi stanje u elektronskim medijima pa samim tim i status zaposlenih u tim medijima“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da brze promjene u medijskoj djelatnosti uključuju i poplavu dezinformacija, lažnih vijesti i govora mržnje, na šta nisu imuni ni mediji u Crnoj Gori.

To je, kako se ocjenjuje, nova i galopirajuća opasnost za slobodu medija jer je pretvara u svoju suprotnost pošto se pod plaštom slobode objavljuje sve i svašta, najčešće sa ciljem diskreditacije pojedinaca ili čitavih grupa.

"Stoga pozivamo novinare/ke i sve zaposlene u medijima u Crnoj Gori da poštuju pravila profesije jer samo tako sloboda medija može imati svoj puni smisao“, kaže se u proglasu.




Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније