Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG

01. 05. 2022. 20:02 >> 21:10

MIHAJLOVIĆ

"Poštovanje radnih prava da bude pravilo, a ne izuzetak"

Povodom Prvog maja - Međunarodnog praznika rada, Unija slobodnih sindikata organizovala je prvomajsku manifestaciju na Trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Iz Unije su čestitali praznik i poručili građanima da se samo zajedno i slobodno, mogu izboriti za dostojanstvene uslove za život i rad.

"Obaveza je svih nas da prava koja uživamo iz rada i po osnovu rada ne uzimamo zdravo za gotovo i bez sjećanja na one naše koleginice i kolege koji su ujedinjeni i solidarni prije više od 130 godina borbu za bolja radnička prava platili svojim životima, njihova borba i dalje traje, mi je nastavljamo i danas i ona će trajati", istakla je Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Ali, kako napominje Mihajlovićeva, borbu za radnička prava zamijenile su neke druge bitke.

"Naš zadatak i dužnost su da se okupljamo oko egzistencijalnih životnih pitanja i da ne dozvolimo više nikada da nam političke, vjerske, nacionalne i druge teme i podjele imaju primat nad onim što su ekonomsko socijalne teme, ali nas glavni zadatak i borba su više od toga, naš glavni zadatak i borba moraju biti usmjereni ka tome da postanemo slobodni", kazala je Mihajlović.

Zato su Francuzi danas, izašli na ulice, da u prvi plan stave dostojanstvo i prava radnika.

Istorija nam je pokazala da su promjene moguće samo uz pritisak društva.

USSCG će donosiocima odluka i poslodavcima uputiti svoje zahtjeve usmjerene na stvaranje uslova za dostojanstven život i rad i izgradnju Crne Gore kao države socijalne pravde.

"I dok evropske zemlje unapređuju radna prava skraćivanjem radnog vremena, skraćivanjem radne sedmice, u Crnoj Gori prekovremeni rad neplaćen, godinama unazad predstavlja pravilo a ne izuzetak. Prinuđeni smo da branimo pravo zaposlenih na jedan slobodan dan u toku sedmice", poručuje Mihajlović.

Iz Unije od nosilaca vlasti zahtijevaju formiranje specijalizovanih odjeljenja za radne sporove, jačanje inspekcijskih službi, značajnije ulaganje u poljoprivredu, te depolitizaciju javnih preduzeća.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније