Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ I. P. ]

24. 04. 2022. 11:26 >> 16:29
50

U PODGORICI

Vaskrs je - evo kako je bilo na liturgiji u Hramu

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovijesti. U hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, vaskršnju liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Veliki broj vjernika prisustvovao je jutrošnjoj liturgiji u Podgorici. Vjernici su, kako to običaj nalaže, ovaj dan pri ulasku u hram sa sobom nosili jaja, javila je Anadolija.

Današnji praznik se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Mitropolit Joanikije, u svojoj vaskršnjoj poslanici, između ostalog, pozvao je, kako je rekao, blagovjerni narod u Crnoj Gori "da što prije prevaziđe svoje stare i nove podjele".

"Gledajući oko nas na duboke podjele, na sveopštu zabrinutost zbog narastanja nesporazuma i umnožavanja sukoba u cijelom svijetu, pozivamo naš blagovjerni narod u Crnoj Gori da što prije prevaziđe svoje stare i nove podjele. U bratskom miru i međusobnom poštovanju je zalog našeg opstanka i svakog napretka", kazao je Joanikije.

Istakao je da "moleći se za mir i bratsku slogu u Crnoj Gori, ne zaboravljamo ni dragu nam mnogostradalnu Ukrajinu".

"Neka Gospod koji je po riječi apostola jedne i druge sastavio ujedno i krstom svojim ubio neprijateljstvo, učini mir među duhovnim potomcima svetog kneza Vladimira – Rusima i Ukrajincima. Neka oružje zaraćene i zavađene braće što prije uzmakne pred dijalogom, da bi se vratio mir i spokojstvo blagoslovenoj Ukrajini i cijelom njenom narodu", rekao je mitropolit Joanikije.

Saosjećajući sa njihovom nesrećom, kako je rekao, "vrata naših srca i domova biće otvorena za sve Ukrajince koji su izbjegli u Crnu Goru".

"Spremni smo da im pomognemo u svakom pogledu, a ponajviše da im pružimo bratsku ljubav i utjehu sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj otadžbini", rekao je Joanikije.

Vaskrs se slavi tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse".

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Пратите нас на

Коментари50

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније