Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

15. 04. 2022. 16:41   >>  18:54 9

KOVAČEVIĆ SAOPŠTILA

Promocija knjige Mićovića bila potencijalna prijetnja za bezbjednost

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević saopštila je da je predstavljanja knjige književnika Milutina Mićovića u Zavičajnom muzeju u tom gradu nije održano pošto je na službenu mejl adresu stiglo je pismo potencijalno prijeteće za mir i bezbjednost, kako učesnika skupa, tako i građana i imovine tog mjesta.

Ona je kazala da je, kao predsjednica svih građana i nosilac odgovornosti, o svemu obavijestila Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad, kao i direktoricu JU Centar za kulturu.

"Sva dalja dešavanja odvijala su se bez mog učešća, ali uz redovno interesovanje o stepenu bezbjednosti. Od direktorice JU Centar za kulturu obaviještena sam da je o nastaloj situaciji upoznala Savjet ove ustanove, koji je održao hitnu sjednicu, nakon čega sam upoznata sa stavom Savjeta", saopštila je Kovaćević.

Ona smatra da je Zavičajni muzej mjesto u kojem se trebaju odvijati aktivnosti, shodno Zakonu o muzejskoj djelatnosti, kao i da za manifestacije kao što su književne večeri, večeri poezije i slična dešavanja, naš grad ima dovoljno drugih prikladnih mjesta.

"Uostalom, nakon završene rekonstrukcije ovog objekta 2019. godine, sređivanja postavki i arhivske građe, zaposleni u Zavičajnom muzeju su podržali stav lokalne uprave da se u Zavičajnom muzeju ne održavaju skupovi, te da namjena istog bude u skladu Zakonom o muzejskoj djelatnosti", kazala je Kovačević.

Napomenula je da su od momenta rekonstrukcije tog objekta napravili izuzetak, te je omogućeno da se u ovom prostoru postavi izložba fotografija, poklon ambasade Italije Danilovgradu.

"I meni i građanima Danilovgrada jasna je namjera organizatora i njihova reakcija na tobožnju “zabranu“ održavanja skupa. Navikla sam na spletkarenja po određenim portalima i na razne optužbe, u cilju dobijanja političkih poena i svjesna sam toga. Kao predsjednicu opštine, ovo me neće spriječiti da nastavim da radim odgovorno, posvećeno za sve građane, neovisno od njihovih političkih, vjerskih ili bilo kojih drugih uvjerenja i izbora", poručila je Kovačević.

"Cenzura ne može spriječiti da se glas vrsnih intelektualaca čuje"

Niti ova, niti bilo koja druga zabrana i cenzura ne može spriječiti da se glas vrsnih intelektualaca čuje, da njihovo stvaralaštvo dopre do svakog slobodarskog uma, niko ne može spriječiti da se osjećamo svoji na svome, te da u ovim burnim vremenima držimo do svih onih vrijednosti na kojima je nastala i na kojima počiva istinska i slobodarska Crna Gora, sapoštio je potpredsjednika DNP i poslanika Demokratskog Fronta Dragana Bojović.

"Taman pomislite da je dno dosegnuto, a onda ipak shvatite da ste se prevarili. Bivši totalitarni režim koji je pod dirigentskom palicom Mila Đukanovića od Crne Gore napravio zemlju šverca cigareta, broda Jadran i kokainskih isporuka, nakon svojevremene zabrane ulaska u Crnu Goru vrsnim intelektualcima kakav je Matija Bećković, juče je kroz djelovanje lokalne opštinske vlasti u Danilovgradu na čelu sa Zoricom Kovačević donio odluku da nastavi sa progonima i zabrani ustupanje opštinskih prostorija za unaprijed plaćenu primociju Mićovićeve knjige, kao da je riječ o prostorijama koje pripadaju DPS-u. Momenat koji svjedoči tome da je, uprkos 30.avgustu i smjeni odnarođenog režima na krilima slobodarskog naroda, Crna Gora i danas zemlja u kojoj se zabranjuje knjiga, umjetnost i duhovnost, a istovremeno na oba oka žmuri na švercerske kanale i rute", naveo je Bojović.

On je kazao da je statusom "Persona non grata" za književnike i vrhunske umjetnike, lokalna vlast je ponajviše prikazala sebe i politički subjekat koji predstavlja.

"Kako prije 30.avgusta, tako je i danas velika čast biti dio onih koji znaju za nešto skuplje od partijskih apanaža, funkcija i fotelja. Kako se radi o poslednjim trzajima DPS u časnim i poštenim Bjelopavlićima, a koji će ovu i slične sramne odluke lokalne vlasti kazniti na predstojećim izborima, na kraju ću reći samo: Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka", zaključio je Bojović.

Savović: Posljednja bruka odlazeće vlasti u Danilovgradu

"Zatvoren Spomen Dom "Martinićka Bitka" za Mitropolita Amfilohija, Sveštenstvo i vjerujuće građane - ne zaboravljamo. Perjanike i prvijence u pokušaju otimanja imovine SPC - ne zaboravljamo. Naručioce hapšenja sveštenika, članova crkvenog odbora i svih mladih ljudi koji su nosili Krst i sve druge opstrukcije u toku veličanstvenih litija u Danilovgradu - ne zaboravljamo.  Sinoć - njihova poslednja bruka: zabrana održavanja književne večeri i zabrana promocije knjige „Luče u tami Crne Gore“ autora Milutina Mićovića", kazao je predsjednik Prave Crne Gore Danilovgrad i politički direktor partije Željko Savović.

Navodi da je tražio Srpski pokret "NJegoš" - podružnica u Danilovgradu od Centra za kulturu Opštine Danilovgrad u jednodnevni najam prostor u Zavičajnom muzeju radi organizovanja književne večeri i promocije djela "Luče u tami Crne Gore" za koju je autor Milutin Mićović dobio i najveće književno priznanje "Miroslavovo Jevanđelje".

"Traženo, odobreno, plaćeno. I bilo bi - ništa - da je ostalo po naumu Opštinske vlasti", navodi Savović.

Ističe da bi "nesuvislo objašnjenje Kolegijuma Centra za kulturu Opštine Danilovgrad - "Prostor je svježe okrečen!" - bio možda i prihvatljiv da ne dolazi od onih koji "farbaju" građane Danilovgrada duže od 20 godina".

"Što su "farbali" farbali su. Svemu dođe vakat. Pravi. I Luča zasija. A i gdje bi drugo nego u prostoru Matice Srpske u Danilovgradu. Hvala autoru i govornicima. Hvala Sveštenstvu. Hvala organizatorima i hvala svoj Gospodi Hrišćanskoj koja je prisustvovala ovoj izuzetnoj svečanosti. A onima - tamo njima i ko ode sa njima - poruka: DŽaba ste krečili! Luča je zasijala, a vi ćete ubrzo biti ružna politička prošlost Danilovgrada", poručuje Savović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније