Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 11. 2022. 20:18 >> 07:02
4

"Njegoš osmislio istoriju i budućnost, jednako kao prošlost"

I dok Vlada i dio poslanika različito praznuju Njegošev dan, crnogorski praznik kulture - obilježavaju se dvanaesti Njegoševi dani. Program se sa Cetinja preselio u Nikšić. U gradu pod Trebjesom glavna tema bila je smisao borbe u Njegoševom djelu.

Fenomen borbe, kao jedan od motiva prepoznatih u Njegoševom pjesništvu, filosofiji i teologiji, inspirisao je učesnike okruglog stola u nikšićkom “Zahumlju” da u okviru Njegoševih dana govore o pojavi koja i današnjeg čovjeka tjera na pokret.

"Njegoš je posvjedočio jednu dublju, istinsku, temeljnu, veliku i neprestanu borbu čovjeka da postane čovjek i narod da postane narod, a to je nemoguće bez najdubljih saznanja koja podrazumijevaju borbenost duhovnu", kazao je književnik Milutin Mićović.

Prema riječima akademika Mira Vukasnovića, tri Njegoševa glasa govore tri stiha: “neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može - nek ad proždre, pokosi satana!”.

"Prvi govori Njegoš vladar, drugo govori pjesnik i treći kletveni Njegoš vladika. Tri glasa od istog čovjeka odjednom. Između stihova u nastajanju bio je veliki zamah i to se mora vidjeti i u čitanju", navodi Vuksanović.

U duhu borbe, prizivanje i proslavljanje vječne pobjede dobra nad zlom je, kako ističe Časlav Koprivica, nešto čemu treba uvijek težiti.

"Svaki čovjek, svaki naraštaj i svaki narod bijući svoju egzistencijalnu bitku zapravo uvijek iznova odlučuje da li će se prikloniti strain kosmičkog pobjednika Gospoda ili kosmičkog poraženika satane", kazao je prof. dr Časlav Korpivica, profesor na Beogradskom univerzitetu.

Svojim viđenjem kosmosa, ljudske nade i vjere, Njegoš je osmislio našu istoriju i budućnost jednako kao prošlost, riječi su Draga Perovića. Borba je, u Njegoševim djelima gradirana na više nivoa.

"Da bi čovjek bio čovjek, a mora biti čovjek po Njegošu on mora da vodi različite borbe. Jednu unutrašnju borbu sa čulnošću, spoljašnju borbu sa drugim ljudima, polemike, razgovore, dijaloge sa drugim ljudima u kojima se teži ka tome da dođemo do istinskog ispunjenja ideje čovječnosti, da zaista budemo ljudi", rekao je prof. dr Drago Perović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

XII Njegoševi dani održani su u Nikšiću i Cetinju.

Slobodan Doknić, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније