Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.В. [ rtcg.me ]

12. 11. 2023. 19:50 >> 21:17
1

AKADEMIJA U NIKŠIĆU

“Crne Gore bez Njegoša ne može biti“

Trinaesti po redu Dani Njegoševi, završavaju se večeras u Nikšiću. U Parohijskom domu održana je Svečana akademija pod nazivom “Velika Skupština uoči Dana Njegoševog“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije podsjetio je na Njegoševe stihove "svud ispod nas munje sijevaju, a nas jedne samo sunce grije". On je rekao da će ta tama nestati kada se na Lovćen vrati skupština, odnosno Njegoševa kapela, gdje će njegove svete mošti naći mir. 

"Ova večerašnja skupština je kao nastavak neke skupštine koja se nikad dosad nije prekidala, nekad vidljiva, nekad nevidljiva, ali je tu stalno, a to najbolje svjedoče pisci, književnici, stvaraoci, oni na Njegoševom putu", kazao je mitropolit. 

On je rekao da su litije, borba za slobodu i dostojanstvo, i nastale iz tog Njegoševog puta, iz te Njegoševe borbe.

"Ova divna skupština je nastavak tih događaja", rekao je mitropolit Joanikije. Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da ovu godišnjicu dočekujemo kao društvo u nešto boljem stanju. Iskazao je, međutim, čuđenje što komisija Ministarstva kulture nije dala saglanost da jedna ulica u Nikšiću nosi i ime Iva Andrića. 

Naglasio je da je donijeta odluka da se podigne spomenik Njegošu u Nikšiću. 

"Crne Gore ne može biti bez Njegoša. A oni koji se tome protive nemaju problem sa nama, nego sa njegovim stihovima. Opština Nikšić je postavila bilbord na kome je bila prikazana Njegoševa slika", kazao je Kovačević. 

On je rekao da se kod nekih voli Crna Gora ali se bježi od toga šta misle crnogorski građani i kako se oni izjašnjavaju. 

"Tako se kod nekih Njegoš voli, ali se bježi od njegovog djela", kazao je Kovačević. 

Bjekstvo od njegove riječi, kaže, jeste "zarobljavanje sebe u tuđina". 

"Upravo je bjekstvo od tog zarobljavanja sloboda. A nama ostaje plamen životvorni, koji je zapalio, a koji se svjedoči kroz divne riječi Miloša Crnjanskog, "i da nestane srpski narod a ostane Gorski vijenac, dovoljno je ostalo", rekao je Kovačević. 

Predsjednik Srpskog pokreta Njegoš Branislav Baćović rekao je da im je čast što imaju priliku da prisustvuju obilježavanju Njegoševih dana u Crnoj Gori. 

"Vjerujem da ćemo dočekati dan kada će Njegoševa kapela opet osvanuti na Lovćenu", rekao je Baćović. 

Čelnik Književnog društva Njegoš Milutin Mićović rekao je da Njegoševa riječ ostaje a vrijeme prolazi, i ostaće vječno. 

Glumac Petar Božović ispričao je da je jednom prilikom Ivo Andrić pitao na jednom skupu koliko ima Njegoševih knjiga, a koliko njegovih. Rekli su mu da imaju jednu Njegoševu knjigu, a dvije Andrićeve. 

"Ne, ne, reče Andrić, jer onaj koji je napisao 'neka bude što biti ne može' ne može da ima jednu knjigu", naveo je Božović.  

Manifestacija je inače počela u petak na Cetinju, u Njegoševoj svečanoj sali gdje je održano književno veče.

Narednog dana, odnosno u subotu,11.novembra, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici organizovan je okrugli sto na temu "Njegoš i crnogorske podjele“.

Književno-duhovnu manifestaciju organizuje Književno društvo “Njegoš”.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније