Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

12. 04. 2022. 10:37 >> 10:45

SIMOVIĆ ZVICER

Loše zakonsko rješenje koči izbor predsjednika Vrhovnog suda

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer ističe da Vrhovni sud još nema predsjednika, jer je zakonsko rješnje za izbor te pozicije loše. Očekuje da će biti brzo formirana Vlada kako bi se imenovao ministar pravde koji bi obezbjedio kvorum za rad Sudskog savjeta zbog čega je zakočen i izbor predsjednika Upravnog suda. O slučaju Miloša Medenice smatra da će novi SDT uraditi posao profesionalno, te da treba poštovati prezumpciju nevinosti.

Vrhovni sud još nema predsjednika, jer je, kako kaže Simović Zvicer, gostujuću u emisiji Radija CG "Link",  napravljeno loše zakonsko rješenje koje to reguliše.

"Imali smo do sada četiri neuspjela oglasa i više puta sam ukazivala da je jedan od razloga loše zakonsko rješenje. Nedležnost Sudskog savjeta je da bira, ali do njega stigne samo jedan kandidat i u suštini nemate biranje, nego odluku da li ste za tog kandidata ili ne. Sa kandidatima koji se prijave razgovor se obavlja pred Opštom sjednicom Vrhovnog suda, a oni mogu samo jednog da predlože. Što znači da mi razgovaramo samo sa jednim čovjekom. Ko sam ja kao članica Sudskog savjeta koji nikada nije bila sudiju, da odlučim da li je on dobar ili ne", kazala je Simović Zvicer.

Kako je dodala, dok je na čelu Ministarstva pravde bio Vladimir Leposavić ušlo se u priču o promjeni tih načina izbora, tada su i predložena rješenja da bi bilo jedino dobro da Opšta sjednica Vrhovnog suda predlože najmanje dva kandidata, a mogu i više.

"Istu situaciju smo imali i nedavno kada iste kandidatkinje sa prethodnih oglasa Ana Vuković i Milenka Žižić nijesu dobile potrebnu većinu i postavlja se pitanje da li ta dvotrećinska većina treba da postoji kod Opšte sjednice Vrhovnog suda ili ona pripada Sudskom savjetu, kao tijelu koje se nalazi na vrhu piramide kada je sudska vlast u pitanju. I to treba redefinisti", kazala je ona.

Što se tiče procedure ocjenjivanja rada sudija ona je u avgustu prošle godine mijenjana, jer su se sudije žalile na pravilnik koji je to uređivao, jer se nije gledao samo učinak sudija u sudnici, već i van nje, u smislu učestvovanja na konferencijama, seminarima, ovjavljivanju knjiga i slično.

"Na predlog kolega sudija u avgustu napravili smo izmjene pravilnika, kako bi većina dobila ocjenu koju zaslužuje. Članovi komisija su mi prenijeli, da su oni svakog kandidata pitali da li žele da se na njih primjenjuju nova ili stara pravila i tako je to i rađeno", objašnjava Simović Zvicer.

Zahtjev Agencije za sprječavanje korupcije da dostave cjelokupnu dokumentaciju koja se ticala izbora sudija u određenom periodu bio je upitan, jer se mora vidjeti da li to može da ugrozi nečije lične podatke.

"Kada otklonimo tu dilemu, a čekamo mišljenje Savjeta Agencije, onda ćemo dostaviti te podatke bez problema", kazala je Simović Zvicer, dodajući da su u Sudskom savjetu mišljenja da Agencija ne može da se bavi ocjenom zakonitosti, jer to nije njen posao.

Što se tiče slučaja Miloša Medenice, sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, predsjednica Sudskog savjeta kaže da nemaju tu nikakve ingerencije.

"Pozvala bih da poštujemo prezumpciju nevinosti i da sačekamo da nadležni organi utvrde potrebne činjenice. Novoizabrani tužilac Vladimir Novović će sigurni, kao i do sada, biti profesionalan i raditi bez ikakvog uticaja, u to sam sigurna. Moramo vodimo računa o neselektivnoj pravdi ukoliko želimo da vratimo povjerenje u pravosuđe, ko god da je u pitanju. Mislim da je pravi čovjek na pravom mjestu i vjerujem da će se stvari posložiti kako treba", ističe Simović Zvicer.

Sjednica Sudskog savjeta nije imala kvorum na prethodnoj sjednici, pa je još upitan i izbor predsjednika Upravnog suda.

"Trenutno mi možemo samo da čekamo izbor novog ministra pravde da bi imali kvorum. Mandat članovima Sudskog savjeta iz reda sudija ističe 2. jula, ali izbor četiri nova člana iz reda sudija prema informacijama v.d. predsjednice Vrhovnog suda biće završen bez problema, tako da vjerujem da ćemo do tada imati i ministra i da se mora doći do tog broja 49, koji rješava mnoge probleme u pravosuđu", naglašava ona.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније