Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina-business ]

01. 04. 2022. 15:03   >>  15:11

ZBOG KAMENOLOMA PLATAC

MANS podnio krivičnu prijavu protiv Bojanića

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je danas krivičnu prijavu protiv ministra kapitalnih investicija, Mladena Bojanića, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i nesavjesnog rada u službi u slučaju koncesije kompaniji Carinvest za eksploataciju kamena.

Iz MANS-a su kazali da podaci do kojih je došao njihov Istraživački centar pokazuju da je Ministarstvo, na čelu sa Bojanićem, još u oktobru prošle godine imalo osnov za raskid ugovora o koncesiji sa kompanijom Carinvest, Marka Carevića, koji se odnosi na eksplotaciju kamena sa ležišta Platac u Grblju, što se, kako podsjećaju, nije desilo.

“MANS je danas zbog toga i sumnje u nezakonitu dodjelu nove koncesije Careviću, protiv Bojanića podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT)”, navodi se u saopštenju.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da je jedna od odredbi ugovora sa Carevićevom kompanijom predviđala da Ministarstvo ima pravo da jednostrano raskine ugovor u slučaju da dođe do promjene vlasničkog udjela nad preduzećem, bez prethodno pribavljene saglasnost tog Vladinog resora.

“Carević je učinio baš to – prebacio je firmu na svog sina Milana Carevića, a iz Ministarstva je MANS-u u februaru potvrđeno da za to nijesu dali saglasnost, ali i da nijesu pokretali proceduru raskida ugovora”, dodali su iz MANS-a.

Umjesto raskida ugovora o koncesiji, Bojanić je, kako tvrde iz MANS-a, prije par dana potpisao odluku kojom se Carinvestu omogućava da na lokaciji Platac eksploatiše kamen još 30 godina.

“Ta odluka je donijelta uprkos činjenici da je kompletan proces raspisivanja javnog poziva i izrade koncesionog akta bio obilježen brojnim nepravilnostima”, objasnili su iz MANS-a.

Jedan od dokumenata unutar Nacrta koncesionog akta, u dijelu koji se odnosi na rezerve kamena na predmetnoj lokaciji, navodi da je proračun rezervi na toj lokaciji urađen na osnovu Elaborata koji je 2018. godine izrađen za potrebe kompanije Carinvest.

“Zakon o koncesijama, članom 18, propisuje da pravna ili fizička lica, koja su pružala pomoć u izradi koncesionog akta, ne mogu učestvovati kao ponuđači u postuku davanja te koncesije. Takva zakonska odredba sama po sebi diskvalifikuje kompaniju Carinvest iz dalje procedure davanja koncesije”, poručili su iz MANS-a.

Uprkos tome, kako su naveli, Ministarstvo i Bojanić su ponudu Carevića prihvatili kao ispravnu, direktno kršeći pomenute odredbe zakona.

“MANS je prethodno više mjeseci upozorovao Ministarstvo i Vladu da je sprovođenje postupka davanja na koncesiju predmetnog ležišta pod ovim okolnostima nezakonito, imajući u vidu da Carinvest koristi tu lokaciju već 15 godina, a da koncesioni akt ni na koji način to nije konstatovao”, rekli su iz te NVO.

Takođe, kako tvrde, na području lokacije koja se daje na 30-ogodišnju koncesiju nalaze se i parcele i objekti u vlasništvu Carevića, a uvećana je i količina kamena koji se na godišnjem nivou može
iskopati sa 45 hiljada metara kubnih na 60 hiljada metara kubnih.

U krivičnoj prijavi je pored ispitivanja iznijetih navoda, od SDT-a zatraženo i saslušanje Marka Carevića i njegovog sina, ali i Bojanića, na okolnosti mogućeg nezakonitog uticaja koji je rezultirao kršenjem zakona i propisa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније