Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

01. 04. 2022. 11:35 >> 11:36

LAKUŠIĆ UPOZORAVA

Problem vodoizvorišta "Bolje sestre" neće biti riješen do ljeta

Pitanje smanjenja izdašnosti vodoizvorišta “Bolje sestre” neće biti riješeno do ljetnje ove turističke sezone, kazao je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić. Zbog toga će, kako kaže, najveći izazov ovog ljeta biti zadovoljenje zahtjeva lokalnih vodovodnih preduzeća za isporukom dodatnih količina vode u odnosu na ugovorene.

Odbor direktora Regionalnog vodovoda, razmatrao je Informaciju o pripremljenosti regionalnog vodovoda za rad punim kapacitetom u ljetnjem periodu.

“Aktivnosti na održavanju pogonske spremnosti vodovodnog sistema se odvijaju u kontinuitetu, što ima za rezultat veoma zadovoljavajuće stanje sistema. Pripreme za održiv rad u toku predstojeće ljetnje sezone se odvija planiranom dinamikom i preduzimaju se sve neophodne aktivnosti. Najveći izazov u toku ljetnjeg perioda biće zadovoljenje zahtjeva lokalnih vodovodnih preduzeća za isporukom dodatnih količina vode u odnosu na ugovorene”, navodi Lakušić.

Ističe da stručnjaci Regionalnog vodovoda majstori i zaposleni radnici, koristeći sve potencijale, rade da bi se obezbijedila sigurnost vodosnadbijevanja pred predstojeću ljetnju sezonu, odnosno za period kada se očekuje veća potrošnja vode od uobičajene.

“Radi ostvarivanja svojih obaveza i odgovornosti u uslovima povećane potrošnje, naše Društvo vrši preventivne preglede i otklanjanje nedostataka, kako bi što spremniji dočekali ljetnju sezonu vodosnadbijevanja”, naveo je Lakušić.

Održavanje pogonske spremnosti sistema znači da, kako ističe lakušić, Regionalni vodovod ima obavezu da kontinuirano obezbijedi adekvatan pritisak i kvalitet vode u vodovodnoj mreži kako za korisnike koji koriste manje količine vode, tako i za one koji koriste veće. 

“Pogonska spremnost sistema mora biti obezbijeđena svih 24 časa dnevno, za sve korisnike, bez obzira na količinu isporučene vode”, ističe Lakušić.

Do ljetnje sezone je, kako kaže, planirana i nabavka i ugradnja mjerne opreme čime će se podići nivo tačnosti mjerenja, ali sprovesti zakonska obaveza zamjene ili baždarenja mjerača protoka putem kojih se mjeri isporučena količina vode potrošačima.

“Za rješavanje pitanja smanjenja izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre, u okviru nadležnosti koje ima, Regionalni vodovod pokrenuće više aktivnosti, koje bi za rezultat mogle imati djelimično ublažavanje efekta pada izdašnosti izvorišta. Prijedlog varijantnih rješenja za održivo i trajno rješenje uz prijedlog matrice odlučivanja se očekuje u narednom periodu od strane konsultanata koji su angažovani u okviru IPA INTERREG IT – AL - MNE programa. Međutim, vremenski okvir za odabir najpovoljnijeg rješenja i njegovo sprovođenje u djelo je takav da se do ljetnje turističke sezone 2022. godine ne mogu očekivati konkretni rezultati”, upozorava Lakušić.

Zbog toga će kako kaže, Lakušić, Regionalni vodovod će u toku ljetnjeg perioda voditi dnevnu kontrolu raspoloživih količina vode, planirati rad pumpnih postrojenja da se zahvate maksimalne raspoložive količine vode iz vodozahvata.

“Napraviće se plan mjera na pripremi regionalnog vodovovodnog sistema za ljetnju sezonu 2022. godine, po mjesecima, nosiocima, zadacima i rokovima realizacije. Odbor direktora cijeni neophodno da se nastavi sa aktivnostima koje je moguće realizovati u okviru sopstvenih ljudskih i tehničkih resursa, uz pojačanu aktivnost i uvođenjem stalne pripravnosti svih zaposlenih u ljetnim mjesecima”, poručio je Lakušić.

Što se tiče aktivnosti pred ljetnju sezonu, pored toga obezbijede dovoljne količine vode, navodi Lakušić, poseban akcenat se stavlja na to da ta voda bude higijenski ispravna i zadovoljavajućeg kvaliteta, a to sve u cilju da bi do naših korisnika stigla zdrava i higijenski ispravna pitka voda visokog kvaliteta.

“Osim pripreme za ljetnju turističku sezonu u Regionalnom vodovodu radi se i na realizaciji tekućih projekata, na izgradnji paralelnog cjevovoda Regionalnog vodovoda od Budve do Tivta, čime započinjemo drugu fazu izgradnje RVS i izgradnju III faze sistema za regionalno vodosnabdijevanje na teritoriji barske i ulcinjske opštine”, zaključio je Lakušić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније