Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

31. 03. 2022. 10:42 >> 08:14
9

RAJNKE

"Dezinformacije uzrokuju dalje podjele"

Neki crnogorski mediji nijesu daleko od onih iz regiona kojima smo oduzeli licencu za emitovanje, kazao je mandatar za sastav nove Vlade Dritan Abazović na konferenciji CDT-a “Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija” . Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke rekla je da dezinformacije i zlonamjerne informacije oslabljuju sistem i uzrokuju dalje podjele.

Abazović je na konferenciji CDT-a “Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija”  kazao da, ako se formira 43. Vlada, treba izvršiti sve obaveze koje se tiču smanjenja uticaja lažnih vijesti i dezinformacija.

Naša kaznena politika prema određenim medijima, smatra on, treba da se malo pojača.

“Znam da će to da bude jako grubo prema našim medijima, ali ne mislim da su neki naši mediji daleko od onih kojima smo oduzeli licencu za emitovanje. Možda to njima zvuči kao čin patriotizma, ali afirmisanje fašističkih djela, jake polarizacije i nacionalizma je vrlo štetno za male sisteme poput Crne Gore koji su i dalje vrlo ranjivi”, kazao je on.

Ističe da treba praviti razliku između dezinformacija i rušenja sloboda i ljudskih prava.

Mnoštvo je dezinformacija u našem javnom prostoru, kaže Abazović.

“U Crnoj Gori lažna vijest je postala dominantna. Društvene mreže su učinile svoje i velika se politička borba vodi tamo. Postoje portali koji su naklonjeni određenim političkim strukturama, kreiraju svoje mnjenje, postoje i mediji koji su naklonjeni. Nedostaje profesionalizam, postoji tendencioznost. Čak i kad je informacija tačna, tu su naslovi i podnaslovi sporni”, kazao je Abazović.

Smatra da je jako važno da se vrjednosno opredijelimo.

“Na tlu Evrope izvodi se invazija na jednu suverenu državu. S druge strane ratne aktivnosti ne prestaju. Mislim da su to oni momenti kada konflikt više nije na idejnoj ravni, već dnevno odnosi živote ljudi i stvara veliku tragediju u 21. vijeku”,kaže Abazović.

Iz tog razloga obaveza svih nas je da detaljnije sagledamo te vijesti.

“Mi moramo te segmente sagledati kao opasne po Crnu Goru. Jer mi smo mala država, koja je ekonomski u prilično velikim problemima, koja nema izgrađen sistem demokratskih institucija i odbrane od takvih pojava”, kazao je on.

Svi zajedno nijesmo učinili mnogo u suzbijanju takvih aktivnosti.
”I Vlada je ogledalo društva i refleksija volje građana. Što znači da ako nemamo visok stepen demokratije, nemaju ga ni građani isti. Nemamo ni visok stepen tolerncije i to treba da bude motivacija da svi zajedno učinimo da se društvo mijenja na bolje”, kazao je on.

Rajnke: Uspjeh dezinformacija evidentan kada su društva podijeljena

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke rekla je da dezinformacije i zlonamjerne informacije oslabljuju sistem.

Ona je navela da postoje dezinformacije koje uzrokuju dalje podjele.

“Moramo da poštujemo sva mišljenja, da slušamo više, da manje tvrdimo”, istakla je Rajnke.

Prema njenim riječima, uspjeh dezinformacija je evidentan kada su društva podijeljena.

Rajnke je kazala da se dezinformacije ne mogu napasti samo preko faktčekera, već se to mora uvesti u oblast obrazovanja.

Ona je rekla da saradnjom Vlade, uz jaku posvećenost civilnog društva, dezinformacije mogu postati pozadinska, a ne naslovna vijest u novinama.

Zamjenik šefice delegacije Evropske unije (EU) Rikardo Seri kazao je da je najvažnija stvar postavljanje cilja o postizanju pouzdanih medija.

Prema njegovim riječima, medijska pismenost je važna.

“Ako građanin nema svijest o lažnim vijestima i pravom novinarstvu, onda nigdje nećete stići”, kazao je Seri.

On je rekao da je upoznat da je Crna Gora jedna od prvih država koja je uvela medijsku pismenost u sistem obrazovanja, i da će EU to podržati.

Političari se dezinformacija gnušaju javno, a posežu za njima tajno

Izvršna direktorica CDT-a Milica Kovačević kazala je da se svi političari gnušaju javno, ali je malo onih koji ne posegnu za njima tajno.

“Zato je borba protiv dezinformacija u Crnoj Gori svedena samo na dnevne političke obračune. “Lažna vijest” je samo etiketa za političkog protivnika, a “strani uticaj” je samo optužba iz koje se može konstruisati politički korisna afera, katala je Kovačević.

Istakla je da nemamo strategije ni institucije koje bi nas zaštitile od toga.

“Nemamo institucije, ali imamo mrežu dezinformatora povezanih sa lokalnim i globalnim političkim akterima”, kazala je Kovačević. 

Istakla je da u Crnoj Gori imamo svjetski poznate i lokalno aktivne ekstremiste koji neometano obavljaju svoj posao, između ostalog i onaj veoma bitan – destabilizaciju prilika kroz širenje laži.  

“O dezinformacijama i stranim uticajima ne raspravlja naša Skupština, nije prihvatila naš predlog za osnivanje posebnog Odbora koji bi se bavio ovim temama“, istakla je Kovačević.  

 Nenadležna je i Vlada Crne Gore, dodaje ona.

“Iako nam je prije godinu obećala konkretne akcije. Ali primjer pokušaja eskiviranja sankcija Rusiji nam jasno govori da oni u tome nikad i nijesu bili iskreni. Njihova se politika svodi na nemanje stava“, kaže Kovačević.    

Institucije su, dodaje, pasivne.

„Ili im Vlada nije dala signal da krenu u akciju. Akcije nema ali svi imaju veoma jake izgovore. Borbom protiv dezinformacija se bavi mala skupina aktivista i novinara u svim medijima i entuzijasta“, naglasila je ona.   

Faktčekeri i profesionalni novinari, kako ističe, i ovdje kao i u cijelom regionu, postaju meta prijetnji, napada, i tužbi.

„Nema gotovo jedne članice naše regionalne mreže za provjeru činjenica SeeCheck, koja nije doživjela manju ili veću vrstu pritiska“, kazala je Kovačević.   

„Mediji koji djeluju u javnom interesu nepravedno završavaju u košu pod nazivom „svi su oni isti“. Jer to je ispunjenje vrhunskog cilja dezinformatora. Urušiti povjerenje, uvjeriti građane da svi lažu. Jer ako ništa nije istinito sve je dozvoljeno“, dodala je. 

 Istakla je da se današnjom konferencijom najavljuje i početak procesa stvaranja uslova za ustanovljenje fonda za borbu protiv dezinformacija, čiji će korisnici biti mediji.  

 „To radimo uz podršku Evropske unije, a u saradnji sa onim medijima koji poštuju standarde transparentnosti, vjerodostojnosti, etičnosti i žele poboljšati svoje kapacitete za prepoznavanje dezinformacija i pridružiti se aktivno ovoj borbi u interesu građana“, rekla je Kovačević.   

CDT je, kako kaže, od prethodne Vlade čuo riječi podrške za ovu inicijativu, ali se ona još nije ostvarila.

„Pa od nove Vlade Crne Gore očekujemo aktivnu podršku i rezultat.  Zato vrlo brzo očekujte naš poziv medijskoj zajednici da zajedno stvaramo principe na kojima će se ovaj proces voditi, da zajedno, kreiramo pravila za jačanje provjere činjenica u našem novinarstvu. Vlada ne treba biti dio ovog procesa ali na njegovom kraju mora biti podrška i omogućiti sredstva za ovaj razvoj“, zaključila je Kovačević.    

Konferencija je organizovana uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

CDT je organizovao konferenciju “Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija” u susret Međunarodnom danu provjere činjenica.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније