Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Milan Marojević, Radio CG ]

09. 03. 2022. 06:53   >>  06:59 4

BOLJEVIĆ

"5G mreža nema negativan uticaj na organizam čovjeka"

Korisnicima crnogorskog Telekoma u Podgorici na nekoliko lokacija od juče je dostupna 5G mreža. Telekom je tako postao prvi operator u Crnoj Gori koji je tu tehnologiju pustio u komercijalni rad.

Brojne nevladine organizacije ranije su upozoravale da se radi o tehnologiji koja je nepoznata javnosti, i da se već duže o njoj govori u negativnom kontekstu.

Inženjer elektrotehnike Predrag Boljević kaže da uz 5G mreže, zračenje postoji, ali da ne izaziva biohemijske promjene u ljudskom organizmu.

Da Crna Gora tehnološki i infrastrukturno može prihvatiti i implementirati 5G mrežu, stava je inženjer elektrotehnike Predrag Boljević. Aktuelne priče o štetnosti zračenja te tehnologije i odbojnost koja se prema njoj stvara, Boljević smatra neosnovanim.

„Elektromagnetno zračenje spada u kategoriju nejonizirajućih zračenja, znači da su to zračenja koja ne mogu izazvati promjene na materiji odnosno ne mogu izazvati biohemijske promjene u organizmu koje bi mogle da proizvedu karcinom ili neko drugo opasno oboljenje", kazao je Boljević za Radio CG.

On objašnjava da 5G mreže imaju naravno svoju opasnost, ali se tu radi o zračenjima koja su u prirodi prisutna, evidentno je da su danas enormna ta zračenja u prirodi, ali se ne radi o uticaju i zračenju koje može imati negativni uticaj na sami organizam čovjeka.

Mreže pete generacije su neminovnost koja prati razvoj tehnologije, po riječima Boljevića benefiti su veliki.

„Zahtjevi i broj korisnika i količina podataka koja se treba prenijeti je daleko, daleko veća je danas nego prije neku godinu i 4G mreže nijesu bile u stanju da to omoguće. Tako da su ljudi morali razviti 5G i povećati protok, i one omogućavaju implementaciju ne samo vještačke inteligencije već i industrije, prema nekim projekcijama implementacija 5G će povećati ukupni svjetski GDP za nekih 220 milijardi dolara", kaže Boljević.

Građani Podgorice u 5G mrežama ne vide opasnost.

„Mislim da nema razloga da se plašimo. Nije država valjda luda da ugrozi svoje građane,“ kaže Marko iz Podgorice.

„Mislim da nema nikakve opasnosti po ljude, samo je velika neinformisanost na snazi“, navodi Sanja.

Podsjetimo korisnicima Telekoma od juče je dostupna 5G mreža u Podgorici i to na nekoliko lokacija. U planu je da do kraja godine operater novom mrežom pokrije cijelu teritoriju grada.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније