Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

23. 02. 2022. 06:58 >> 09:01
10

SKINUTI VEO ZABORAVA

Crnogorski kamikaza Milutin Perović, zaboravljeni heroj

Crna Gora je mala zemlja velike istorije, pa možda zato ostanu neotkriveni mnogi njeni junaci, koji su svojim časnim življenjem i činjenjem ispisali svijetlu stranicu istorijske čitanke. Među njima je i Milutin Perović, potporučnik, pilot lovac, član 36. vazduhoplovne grupe Petog lovačkog puka, tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Milutin Perović, prvi kamikaza u Drugom svjetskom ratu i jedini crnogorski, poginuo je u aprilu 1941. godine, kod Kumanova, braneći jugoslovensko nebo od daleko nadmoćnije njemačke avijacije. Herojski podvig pilota koji je svjesno pošao u smrt ,nije našao mjesto u crnogorskoj istoriji, ali sjećanje čuvaju njegovi potomci na Trubjeli kraj Nikšića.

Drugi svjetski rat Perovića i njegove drugove zatekao je na aerodromu kod Kumanova gdje su imali zadatak da čuvaju granicu sa Bugarskom.

Kada je nebo prekrila moćna njemačka avijacija ,iako su od komande dobili naređenje da ne pružaju otpor jer je borba bila neravnopravna i unaprijed izgubljena, Perović sa dva pratioca vinuo se u samoubilački let ,što je slijedila i većina ostalih pilota.

Bilo je to prije japanskih kamikaza ,po kojima je prepoznata zemlja izlazećeg sunca.

Sjećanje na Milutina, kao najveću relikviju čuvaju njegovi potomci na Trubjeli kraj Nikšića, gdje je hrabri pilot rodjen 1912. godine. Na taj posljednji Milutinov let podsjeća njegov sinovac, koji nosi ime slavnog pretka.

"U porodici je ostala priča, da je Milutin sa grupom pilota bio smješten na jednom malom aerodromu, koji je negdje pred svitanje počela da nadlijeće moćna njemačka i bugarska avijacija. Iako je jedan major Slovenac naredio da ne uzlijeću, jer je neprijatelj bio daleko nadmoćniji, on je ušao u avion i poletio, a za njim i dva pratioca. Borba je bila žestoka i trajala je oko sat vremena", istakao je.

On navodi da je Miluitin uspio da sruši dva aviona,po svemu sudeći nestalo mu je municije, pa se zaletio u treći, nakon čega su se srušili. Tako je postao prvi kamikaza u Drugom svjetskom ratu.

"Glas o Milutinovoj smrti došao je dva, tri mjeseca kasnije, a porodica je bila ožalošćena ali i ponosna na taj njegov podvig", priča Milutin.

Poštujući herojski čin Milutina Perovića i ostalih 7 pilota, kod Kumanova je podignut spomenik u obliku slomljenog krila. Zemlja u kojoj je stradao odužila mu se, ali ne i njegova rodna gruda.

O Milutinovom podvigu u Crnoj Gori gotovo da se ne zna, priču prenosi porodica, i nada se da će se sa imena "viteza nebeskih visina" konačno skinuti veo zaborava.

"Nadamo se da će se o njemu i njegovom podvigu ubuduće više pričati, jer to ne smije da se zaboravi", zaključuje Milutin .

Zaista krajnje je vrijeme da se osvijetli ime Milutina Perovića, jedinog crnogorskog kamikaze, kome je nebo bilo granica ,a smrt preča od života kada se brani otadžbina.

Možda za početak da u Nikšiću dobije ulicu,kao što su u svojim rodnim mjestima odavno zavrijedili njegovi saborci, koji su baš kao i on posljednjim letom ušli u istoriju.

Anka Perović Radović, Radio Crne Gore

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније