Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2022. 20:23   >>  20:24 3

ORGANIZOVALI PROTEST

Mještani Bogetića: Nećemo dozvoliti gradnju reciklažnog centra

Eventualna izgradnja regionalnog reciklažnog centra u Stubici, u blizini magistralnog puta Nikšić-Danilovgrad, tačka je sporenja mještana tog kraja i lokalne uprave grada pod Trebjesom. Dok stanovnici pješivačkog kraja tvrde da bi im životi bili ugroženi i protive se izgradnji centra, iz Opštine Nikšić kažu da lokacija u Stubici i planirano postrojenje za preradu otpada zadovoljavaju sve ekološke parametre.

Mještani Mjesne zajednice Bogetići okupili su se danas kako bi izrazili negodovanje zbog planirane izgradnje regionalnog reciklažnog centra u selu Stubica. Smatraju da bi životna sredina i životi stanovnika tog kraja bili ugroženi. Prikupili su blizu 500 potpisa mještana protiv izgradnje centra, a tvrde da nijesu konsultovani prilikom izrade studije o izboru lokacije.

"Stoga pozivamo lokalnu upravu Nikšića da sa jedinstvenim stavom istupa u javnosti, da ne unosi nemir među građanima i da omogući uvid u studije koje su pripremljene povodom ovog projekta, a koje za sada nijesu dostupne građanima. Takođe, apelujemo da javno saopšte koji su eksperti angažovani za izgradnju ovih studija", kazao je Miajlo Škuletić, stanovnik MZ Bogetići.

Iz lokalne uprave napominju da je sve rađeno transparentno, ali i da će biti organizovana javna rasprava kako bi se građani dodatno uključili.

"To je predloženo prema Ministarstvu i ta lokacija je najviše ocijenjena i biće javna rasprava. Nakon toga će se konačna odluka donijeti o njoj, tako da će građani baš biti uključeni", naveo je Đorđije Manojlović iz Opštine Nikšić.

Mještani Bogetića tvrde da bi reciklažni centar sa ekološkog aspekta ugrozio poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju u ovom kraju.

"Mogu sa zadovoljstvom da kažem da imamo 50-ak uzornih domaćina koji imaju i mini farme koka, svinja, ovaca, koza, ribnjaka i pčela. Klimatski uslovi za to su Bogom dati. Upravo sam ja, kao i svi prisutni protiv izgradnje pomenutog centra", kazao je Momo Kontić, mještanin MZ Bogetići.

Manojlović ističe da predviđena lokacija zadovoljava sve ekološke standarde.

"I po pravilima koji treba da zadovolji budući reciklažni centar dobila najviše poena upravo iz zaštite životne sredine. Ekološki je sasvim opravdan. Podzemne vode su 300 metara, udaljenost od naselja isto zadovoljena", rekao je Manojlović.

Ipak, mještani jasno poručuju da neće dozvoliti izgradnju reciklažnog centra u Stubici.

"Kod nas su proradili geni i da i mi branimo, nećemo puškarnicama, ali oćemo živim našim tijelima braniti i nećemo dozvoliti", poručio je Milorad Nikčević, mještanin MZ Bogetići.

Iako mještani pješivačkog kraja tvrde da se planira izgradnja privremene deponije u Stubici, iz Opštine negiraju takvu mogućnost.

Slobodan Doknić, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније