Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

15. 01. 2022. 15:23   >>  15:24

ŽIVKOVIĆ

Dom starih u Risnu integrisan u javni zdravstveni sistem

Dom starih "Grabovac" u Risnu integrisan je u javni zdravstveni sistem, pa će sada ljekarima i zdravstvenom osoblju biti omogućeno pisanje elektronskih uputa, kao i recepata, što do sada nije bilo moguće, a unaprijediće se i način nabavke terapije i medicinskih sredstava neophodnih za kvalitetno liječenje i pružanje kontuinirane zdravstvene zaštite u ovoj ustanovi.

Ova odluka donijeta je na sjednici Vlade Crne Gore 29. decembra 2021 godine nakon što su predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje i menadžmenta Doma starih u Risnu ukazali na višegodišnje probleme sa kojim se suočava ta ustanova, a koji su se odnosili na dostupnost zdravstvene zaštite i nabavku medicinskih sredstava i terapije.

Kako ističu u saopštenju, u Domu "Grabovac" trenutno je smješteno 257 korisnika svih kategorija. Od tog broja trećina korisnika je nepokretna, a njih 18 ima demenciju.

U ustanovi su, pored ostalog osoblja, zaposlena i tri ljekara, šest fizioterapeuta, 41 medicinska sestra, sedam njegovateljica, kao i ostalo pomoćno osoblje.

"U pružanju zdravstvene zaštite na primarnom nivou ova ustanova vrši aktivnosti vezane za očuvanje, unapređenje i kontrolu zdravlja, zatim njega za vrijeme bolesti, ljekarske preglede i praćenje toka bolesti i liječenje. Ipak, ljekari ove ustanove do sada nijesu bili u prilici da izdaju elektronske upute i recepte, pa se često dešavalo da sistem na sekundarnom i tercijarnom nivou 'ne prepoznaje' njihove zahtjeve, zbog čega su korisnici Doma imali poteškoća u ostavarivanju zdravstvene zašite i kvalitetnog liječenja kod specijalista kod kojih su upućivani", napominje direktorica Direktorata za javno zdravlje Ivana Živković.

Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa drugim relevantnim institucijama, smatralo je da ova ustanova treba da bude integrisana u javni zdravstveni sistem, jer će se pored navedenih problema lakše dolazati i do neophodne terapije i medicinskih sredstava pošto su do sada, sopstvenim finansijama i u postupcima koji obično dugo traju morali da nabavljaju neophodna sredstvana za liječenje korisnika.

Efikasnija nabavka kako je dodala, od sada će se obavljati zaključivanjem ugovora sa Montefarmom, a sredstva će biti refundirana od strane Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Važna novina koju donosi integracija Doma starih u javni zdravstveni sistem je i to što će status zdravstvenih radnika ove ustanove biti izjednačen sa zdravstvenim radnicima javnog zdravstvenog sistema u svim segmentima. Vjerujem da će navedene novine značajno unaprijediti rad ustanove, u prvom redu zdravstvenih radnika, a što je najvažnije korisnici Doma starih imaće mnogo dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu u narednom periodu", navodi Živković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније